Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Árpádházi királyaink zászlója
Árpádházi királyaink zászlója : Árpádházi királyaink zászlója

Árpádházi királyaink zászlója

Koricsánszky Atilla  2009.07.05. 22:31

Árpádházi királyaink zászlója nagyon messzi időkbe nyúlik vissza a használata. Erre bizonyságot a Képes Krónika szolgáltat.


 

Árpádházi királyaink zászlója nagyon messzi időkbe nyúlik vissza a használata. Erre bizonyságot a Képes Krónika szolgáltat.
III. Bélát (1172-1196) árpád-sávos zászlóval a kezében ábrázolja a művész, de nem ez a legrégibb ábrázolás a Képes Krónikában.
Az 1044-es ménfői csatában Aba Sámuel király vezeti hadait árpád-sávos hadilobogó alatt III. Henrik ellen. (4 vörös és 4 ezüst pólya), valamint az 1074-es mogyoródi csatában Salamon király harcol árpád-sávos lobogó alatt (4 vörös és 4 ezüst pólya) Géza és László hercegek ellen. A Zászló Salamon, a törvényes uralkodó kezében van.
Itt érdemes megjegyezni, hogy bár Aba Sámuel nem volt Árpád-házi leszármazott, mégis használhatta ezt a lobogót, mivel ő is Atilla királytól származtatta magát, de nem a főágon, mint az Árpád-ház.
Atilla fia Csaba Khorasinból (Horezm, Khorezm) nősült és két fia volt: Ed és Edömén. Ed leszármazottai Ügyek, Előd, Álmos, Árpád. Csaba másik fiától Edöméntől származik az Aba nemzetség.
A krónikát lapozgatva felfedezhetjük a Szent Istvánról szóló fejezet kezdő iniciáléjában is az árpád-sávokat. Csakhogy Istvánnál nem a zászlón, hanem a mellpáncél feletti ruházaton. Itt is 4 vörös és négy ezüst sáv (fehér).
A krónika első oldalaira jutva (a legkésőbbi ábrázolástól a legkorábbiig) láthatjuk az Atilla király által a rómaiak ellen vívott cesumor-i ütközetet, ahol az árpád-sávok (4 vörös, 4 ezüst) egy pajzson jelennek meg a magasra emelt Turulos hadilobogó mellett.
Az árpád-sávok használata tehát legalábbis Atilla királyig nyúlik vissza!
A sávok számának rejteki értelméről (4 vörös, 4 ezüst) sokféle nézet kering, mondják, hogy a szövetkezett törzsek számát jelenti. Ez a legkevésbé hihető, ugyanis semmiképpen nem jön ki a nyolc törzs (had). A kabarokat szokták ugyan nyolcadik törzsként emlegetni, de ők eleve 3 törzset alkottak (Varsány, Bercel, Csoba?). A székelyek sem lehettek a nyolcadik törzs, mert ők is három törzzsel szakadtak ki az ősi szövetségből, s telepedtek meg Erdély hegyei között legkésőbb a Kr. u. 670-es években.
Az avarok maradékai is jóval többen lehettek Árpád bejövetele idején, mint egyetlen törzsecske, ezt az avar és a magyar sírok közötti nagyságrendbéli eltérés mutatja az avar sírok javára. Tehát még ha nem is hinnénk el Kálti Márknak, hogy az árpád-sávos hadilobogó már Atilla korában használatban volt, a sávok értelmét akkor sem tudjuk a szövetkezett törzsek számából levezetni.
Másik feltevés szerint a vörös sávok az uralkodót, az ezüst sávok a főúri rendet jelképezik. Ez az elmélet is sántít, mert ebben az esetben egyetlen vörös, és egy jóval szélesebb ezüst sávnak kellene lennie. Ugyan akkor a hadilobogók rendszerint vörös színűek, nem véletlenül.
A megoldás – véleményem szerint - jóval prózaibb a fent vázolt lehetőségeknél. A vörös szín a bátorságot jelképezi, a fehér a hűséget, állhatatosságot. Ennél nagyobb katonai erények nem léteznek.
Az árpád-sávos hadizászló mindig 4 vörös, és négy ezüst sáv váltakozása. Sohasem fordulhat meg a sorrend! Rákóczi zászlaja 4 vörös és 3 fehér sávból állt, a vörös sávokban latin felirattal: „Cum Deo pro Patria et Libertate”, „Istennel a Hazáért és Szabadságért”. Rákóczi zászlója tehát nem árpád-sávos volt, még ha vörös-fehér sávokból is állt.
A nyilas zászlót szintén vörös sáv indítja és vörös sáv is fejezi be. Ennek a zászlónak már politikai tartalma van, a vörös sávok a társadalmi osztályokat, csoportokat jelképezik, úgymint: parasztság, munkásság, értelmiség, a nők-gyermekek-fiatalság csoportja és a fegyveres erők. A zászló közepén, vagy a zászlórúd melletti fél-zászlónyi teli-vörös területben fehér rombuszban áll a nyilas-kereszt, közepében H betű. A nyilas zászlónak van olyan változata is, ahol a sávok függőleges elrendezésűek. A nyilas zászló is csak annyiban árpád-sávos, mint pl. az USA zászlaja.
A trikolór (háromszín) a francia forradalom után terjedt el, 1848-ig nem ismertük. A honvéd seregek zászlói rendszerint fehér vagy világos alapon valamilyen jelvényt tartalmaztak (Legtöbbször az ország címerét, Kossuth-címert stb.), s körben kétszínű (vörös, zöld) fogazattal voltak díszítve).
Legősibb nemzeti jelképeink a Turul, a Szarvas és a Kettőskereszt. Mindhárom Nap-jelkép, illetve a Kettőskereszt a Magyarok Istenének a neve: EGY. A kereszt függőleges szára a Tejutat jelenti, a két vízszintes vonal azt mutatja, hogy a Nap éves útja során kétszer halad át a Tejúton (ráktérítő-baktérítő).
Az egyiptomiak a sólymot Hórusz-nak nevezték, fején Napkoronggal ábrázolták. A sumérok Tur-Ullu-nak mondták, ami Badiny Jós Ferenc és mások szerint azt jelenti: Ifjú Nap. Mi Turulnak vagy Kerecsennek mondjuk, és az ünnepe a mai napig is karácsony első napjára esik (sólyom röptetés). Mint sumer neve is mutatja, ekkor már valóban hosszabbodik a nappal pár másodperccel, a Nap új erőre kap, mintegy „megfiatalodik”.
A Szarvas a szkíta-fajú népek ősi jelképe. Az úgynevezett „állatküzdelmi jeleneteken” féltérdre ereszkedve, hátrafelé tekintve ábrázolják (hiszen év vége van), s rendszerint egy képzeletbeli égi lénnyel, Griffel „viaskodik” – mondják egyes történészek. Valójában az égiek segítik Griff alakban a „haldokló” Napot a sötétség elleni harcában, hogy felerősödve Turullá válhasson.
A Szarvas tehát az „öreg” Isten (Nap, EGY), míg a Turul az „ifjú” Isten sokezer éves magyar szimbóluma.
Koricsánszky Atilla
 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints