Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Népi orvosság
Népi orvosság : DIÓFESTÉK

DIÓFESTÉK

  2009.02.07. 21:38

DIÓFESTÉK


Tisztelt Kollégám, a dió a festőnövények közé tartozik. Oda tartozott régen is. Minden nép, amely valamikor a természeti népek szinvonalán élt, - és melyik nép nem? - és ismerte a diót vagy valamelyik rokonát, ismerte és fel is használta ezt a tulajdonságát.
Jobbra azték stílusú, fakéregből készült, diófestékkel festett mexikói iparművészeti szék látható.
A dió festőnövény ma is, a szintetikus festékek világában, amikor sokakban nagy az igény a természetes anyagok, természetes szinezékek iránt.
A réges-régi diófesték-készítési és felhasználási ismeretek nem mentek feledésbe, és ma is vannak kísérletező kedvű emberek, újabb módszerek is születnek.
Az Egyesült Államokban egy internetes diófesték-recept gyűjtés eredményeként 18 különböző receptből válogathatnak az érdeklődők. (Egy részét én is közlöm.)
Három fontos kérdés tisztázandó a diófesték témakörében. (És egy csomó kevésbé fontos.)
Először is, milyen színű festéket ad a diófa?
Egy egész színskálát, világos sárgás kávébarnától a barna különböző árnyalatain - gesztenye, mahagóni, stb. - át a barnásfeketéig, feketéig. Gyakorlatilag tőlünk függ, az alkalmazott festékkészítési eljárástól, valamint a festék sűrűségétől. Szép, meleg színeket. Többen is felhívják a figyelmet, hogy nem sikerül kétszer ugyanazt a színt előállítani. Ez a szép, az egyediség, az érték.
Másodszor, hogy a diófa mely részéből nyerhető festék.
Gyakorlatilag mindegyikből, de legtöbbször a dióburkot főzik ki. Diólevélből világosabb színt kapunk. A diófa kérgéből barna festék nyerhető, a kifőzött dióhéjból pedig drapp. A megégetett csonthéj fekete festéket ad, amit régebben könyvnyomtatásra is használtak. (És tetoválásra is.)
A harmadik fontos kérdés pedig az, hogy mit fessünk diófestékkel.
Szinte mindent festhetünk.
Tisztelt Kollégám, ha korban Ön is közelít hozzám, lassan már Önnek is őszülni fog a haja. Kezdje hajfestéssel a diófesték kipróbálását! De festhet vele bármilyen textilanyagot, fonalat, - a legtöbben gyapjút festenek diófestékkel, de pamutra, lenvászonra ugyanolyan jó, - bőrárut is. Faanyagot is.
Négy evangélista: Diófesték faanyagon.
Művészfestéket is készíthetünk a diófestékből, amit - árnyalattól és felhasználási módtól függően - diótintának is neveznek, vagyis akár írhatunk is vele. Régies hatású, művészi okleveleket.
A kevésbé lényeges kérdések közé tartozik, hogy mennyire tartós a diófesték. Igen tartós. Nem mosható le, nem mosható ki. Úgy mondják, 100 évig nem változik meg a színe. Aki nem az örökkévalóságnak fest, az gyakorlatilag örökéletűnek tekintheti diófestékkel festett használati tárgyait, festményeit.
Tisztelt Kollégám, mielőtt kezelőorvosát, gyógyszerészét megkérdezné, sietek közölni, hogy a diófestékben semmilyen, az emberi egészségre káros anyag nincs. Esetleg büdös kicsit. Akkor büdös, ha hosszú ideig áztatjuk elő az alapanyagot. Az áztatás alatt a nyersanyagon lévő mikroszervezetek tovább élnek, szaporodnak, és termelik büdös anyagcseretermékeiket. Ezért ajánlatos a festett textíliát még használatbavétel előtt kimosni.
Egy óvintézkedést azonban tartsunk be! Főleg ha dióburokkal dolgozunk, de a festékkészítés során különben is használjunk mindig gumikesztyűt, mert a festék addig megmarad a kezünkön, amíg újabb hámréteget nem termelünk a megfestett réteg leváltására.
A diófesték témakörének körüljárása során a többi - még kevésbé lényeges - kérdést is érinteni fogjuk.
Ugyanaz a diófesték nyerhető a különböző Juglans-diókból. A festékanyag mennyiségétől függően lehet csak különbség köztük. A feketediókat feketébbnek mondják, mint a mi diónkat.
Hajfesték
A dió természetes alapanyagú, vegyszermentes hajszínező, hajöblítő. Különösen a rákos vagy más súlyos betegségben szenvedőknek előnyös, akiknek a vegyszerektől óvakodniuk kell. De másnak is ajánlható, mert nemcsak színezi - sötétíti - a hajat, hanem fényessé, ragyogóvá is teszi. És igen olcsó is, mondhatni ingyen van.
A dióval barnított haj nem mai találmány.
A diókopáncs festő-hatása régóta ismert. Már a római korban is használták hajfestésre, hajmosás formájában.
A hazai irodalomban kétszáz éve, 1803 óta ismert ez a téma. Így ír az "Olly házi könyvetske" szerzője, Néma Mester a "Hajnak meg-Barnításáról" cím alatt:
"A' hajadat, ha meg akarod barnítani, főzz zsályát, és zöld dió hajat vízben, azzal mosd gyakran a fejedet. Vagy: A dió-fa gombát égesd-meg, tedd dió olajba, azzal kend gyakran."
Hajfestésre jelenleg is használják a kopáncs festékanyagát, a barna haj sötétítésére, tonizálására. A levél festékanyagát is, barna színű hajhoz. Olyan hiedelem is van, hogy elősegíti a haj növekedését. (Nem tudom, nem próbáltam.)
Ha Horvátországban járunk, tapasztalhatjuk, hogy a horvátoknak milyen szép sötét hajuk van. Kipróbálhatunk egy horvát hajfestő receptet. 10 dg szárított zöld diót főzzünk 1 g timsóval. A leszűrt főzetet használjuk hajmosásra. Ezzel a saját haj természetes színét és csillogását tudjuk visszaadni.
És a horvátok azt is tudják, mitől erősödik a haj. Természetesen, a diótól. De hajerősítésre nem a diólevelet vagy a zöld diót használják, hanem a dióbelet. Tíz kanál darált dióbelet tesznek egy liter 96 %-os alkoholba. Jól lezárják, és két hétig meleg helyen tartják, majd leszűrik. A hajat minden este ezzel az alkohollal dörzsölik be, majd hagyják megszáradni. Tessék kipróbálni!
Többféle hajfestő recept van, válogathatunk.
Gaugin 1947-ben közzétett receptje szerint 200 g szárított, porított zöld diókopáncsot 1 l olivaolajjal kell egy edényben - ő mozsarat ajánl - egyneműre morzsolni, keverni. Az elegyet vízfürdőben kell melegíteni, párolni. Addig kell párolni, amíg a víz el nem forr. Ezután szűrhető, illóolajjal illatosítható. Hajöblítő szerként ajánlja.
Ugyancsak hajfestésre szolgál Gaugin másik receptje: 60 g timsót oldunk 240 ml rózsvízben, és elkeverünk benne 900 g szárított, porrá tört zöld diókopáncsot. Egy hétig állni hagyjuk, aztán leszűrjük. Felöntjük 200 g 96 %-os alkohollal, és nem isszuk meg, hanem a hajat dörzsöljük be vele.
És hogy a barna hajúaknak kellő választékuk legyen, közlöm Gaugin harmadik receptjét is. Belekeverünk előbb 500 ml 50 %-os szalmiákszeszt 1 l desztillált vízbe, majd 500 g szárított, porrá tört diókopáncsot. Egy hétig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Lepároljuk, és a párlat mennyiségének felét kitevő kölnivízzel töltjük fel. Barnítja a hajat. (És az illata!)
A következő hajfestő-receptet hárman is jegyzik: Buchman 1975, Bremness 1995, Neal's Yard 1997. Zöld diókopáncsot áztassunk enyhén sós vízben, és hagyjuk állni 3 napig. Öntsük fel forró vízzel, forraljuk 5 órán keresztül! Közben az elforrott vizet időnként pótoljuk. Szűrjük le, a kopáncsot is préseljük ki. Főzzük tovább, egynegyedére. A főzetet öblítőszerként hasznájuk, hajfestéskor.
A kozmetikai iparban manapság is gyártanak diófesték-alapanyagú hajszínező készítményeket. Jobbra-balra német készítmények képei láthatók.
Íme a dió-hajszínező házilagos receptje:
Két evőkanál összetört diólevelet tegyünk egy csésze forró vízbe, és hagyjuk állni egy napig. Ugyanekkor egy másik csésze forró vízbe tegyünk egy evőkanál világos színű tealevelet, és szintén hagyjuk állni egy napig. Másnap mindkettőt ismét forraljuk fel, szűrjük le, öntsük össze. Tároljuk hűtőben.
Hajmosás után a hajat kissé itassuk fel törülközővel, majd a főzettel ugyanúgy fessük meg a haj tövét, mint hajfestékkel szoktuk. A beáztatott hajat másik, rosszabb törülközőbe bugyoláljuk, amit már nem sajnálunk, ha elszíneződik. Némi fülledés után öblítsük le és szárítsuk meg.
A hajöblítéshez olyan diólevél-teát használjunk, amely csészénként egy evőkanál diólevelet tartalmaz.
És most jön a dióolaj, amivel fiatalkoromban édesanyám is kente hajamat!
A dióolaj nevű kozmetikai szer drogériában volt kapható, de az elnevezés megtévesztő, mert nem igazi dióolajról volt szó. A dióolaj a barna hajúaknak mélyebb, ragyogóbb hajszínt ad, és házilag is elkészíthető, pénzbe se kerül.
Ehhez a diókopáncsot - vízfürdő fölött - olívaolajban főzzük ki, ez a kozmetikai szerek között dióolajnak nevezett olaj. Olcsóbb is, jobb is, mint amit a drogériában kapni.
Szőkék, vigyázat! A diófestékes hajkezelés nem ajánlható mindenkinek. A szép szőke hajat többé-kevésbé intenzíven barnára képes színezni, főleg, ha mértéktelenül alkalmazzuk.
A szőkék vigyáznak. És mink?
Persze, sminkként is használhatjuk a diófestéket. Meleg színei miatt arcfestésre is szokásos.
Textilfesték, bőrfesték
Grae írja A természet színei - növényi festékek című könyvében, hogy a virágzásban lévő porzós barkákból erős sárga-aranybarna festékanyag nyerhető ki, oldószer nélkül. Ez a festékanyag egyáltalán nem káros az emberi szervezetre, ehető, húslevesek színezésére is használták.
Textilfestésre is igen jól használható. A legszebb sárga színt úgy kapjuk, ha a festendő gyapjút, pamutot előtte timsóval (kálium-alumínium-szulfát) pácoljuk. A timsós pácolás nem változtatja meg a diófestékek színeit, hanem élénkebbé teszi azokat.
A dióbarkákat legpraktikusabban májusban, virágzás után gyűjthetünk, a diófa alól. Szárítani kell.
A diókopáncs olyan festékanyagot termel, és kisebb mértékben a levél is, amellyel a sárgától a feketéig a barna szín különböző árnyalatai állíthatók elő. A megjelenő szín tulajdonképpen csak a festékanyag töménységétől függ. A zöld kopáncsból és a levélből legjobban főzéssel nyerhető ki a szép sárga-barna festék. Az érett diókopáncs festékanyaga már egyértelműen barna színű. Oldószer nélkül is kioldódik, és vasedényben feketére sötétedik. Vasgálic hatására is megfeketedik. Mindegyik esetben az elért színárnyalat tartósan megmarad.
Festék nemcsak a dió kopáncsából, hanem szárított leveléből is készíthető, azonban a levelekben kevesebb a festékanyag, ezért színező hatása gyengébb, barna színű festéket kapunk a levelekből. Megjegyzem, erre a célra a leveleket gyorsan kell szárítani, mert lassú szárításkor a színező hatás gyengül. Timsót is szoktak hozzáadni.
A diókopáncs festő-hatása régóta ismert. Mint minden igazán régi tudás, ennek ismerete is a rómaiakig nyúlik vissza. Már a rómaiak is gyapjút festettek vele.
És a többi nép is.
"A diófa a török nép körében is elismert. Egyike azoknak az értékes fáknak, amelyeknek minden részét hasznosítják. Az anatóliai kelmefestők diólevélből sötétbarna színt festenek, s mivel gazdag a cseranyagtartalma, nem használnak hozzá timsót. Ha mégis tesznek a festőlébe, úgy sárgás, tejeskávé színt nyernek." (Bartha Júlia)
Régebben az angolok a levél és a (száraz) kéreg festékanyagát timsós főzéssel nyerték ki, ezzel gyapjút és faanyagot festettek barnára, feketére.
Jobboldalt dióval festett gyapjúszál képe látható.
Az amerikai pionírok a házi szövésű textíliáikat az amerikai diófajok kérgéből kivont festékekkel festették.
Igazán nagyipari méreteket az 1800-as évek második felében öltött a gyapjú diókopáncsos festése. Kubinyi Lajos szerint: "Mielőtt a dió megérnék, zöld héja leszedetvén vízben két-három évre is eltétetik - így a Gobelin gyárában - s gyapjúszövet-festésre alkalmas." Így a festő munka folyamatosan mehetett, ahogyan az a nagyiparban szokásos. A Gobelin gyár a diókopáncsból a barna szín különböző árnyalatait állította elő.
Gobelin-kép diókopáncs-festékkel festett hímzőfonalból:
Gobelin
A gyapjú a diókopánccsal együtt is főzhető, ekkor váltva rétegezve kell a főzőüstbe rakni, és annyi víz kell rá, hogy ellepje. Kevergetni kell. Ha sötétebb színt akarunk, kevés vasgálicot (vasszulfátot) is teszünk bele. (Állítólag a rézgálic is jó, ezt nem tudom, nem ellenőriztem.) Pácolni egyébként nem kell a gyapjút.
Székely gyapjúfestő recept: Feketére - Székelypálfalván ezt a színt kökényfeketének mondják - pedig úgy kell festeni a gyapjút, hogy: "mikor a dió már megérett, a haját leszedjük, megfőzzük. Gálickövet (vasgálicot) adunk hozzá, majd a levét leszűrjük, és a gyapjút egy óra hosszáig főzzük benne. Ezután az edénnyel együtt hűlni hagyjuk, meleg takaróval lefedjük, hogy a gőzben maradjon. Ecetes vagy csak tiszta lében tisztáljuk (öblítjük). Kökényfekete az végig, a színét nem ereszti." (Kemendi Ágnes könyvéből)
Még azt jegyzik meg a székelyek, hogy pamuton ezzel az eljárással halványabb színeket kapunk, sárgásbarnát vagy szürkét.
Diókopáncs-festékkel kimoshatatlan feketére festett gyapjúszál:
Fekete festék
Az alábbi képen Varga Mária Magdolna székesfehérvári iparművész által készített női kabát látható. Anyaga rongy, amely dió kopánccsal, dió barkával és dió levéllel lett megfestve.
Diófesték női kabáton
A dió festő hatása világszerte ismert. Japánok japán dióból származó festékanyaggal festették meg a jobbra látható textilanyagokat.
És bőrt is lehet diófestékkel festeni. Hogy is mondta Ecsedi István hortobágyi juhász a Magyar Nyelvőr újságírójának 1967-ben? "...az elkészített bőrt cserlével, toplóval, diófahéjjal megfestik."
Gupta-nak az indiai erdei flóráról szóló könyve szerint zöld diókopáncsból az indiai bőrművesek tannint és barna festéket nyernek, és a művészi bőrmunkák készítéséhez használják. Persze, nemcsak Indiában, Európában is használják bőráruk festésére.
A diókopáncs korábban nemcsak festékanyaga miatt, hanem csersavtartalma miatt is használatos volt bőráruk készítésére. Cserzést is végeztek vele, nemcsak festettek.
Faanyagok festése

Tisztelt Kollégám, járt már Ön egy igazi, régi angol kastélyban? Ugye, hogy feltűnt az ajtók és a falburkolatok szépsége? Nos, ez a szépség a diófestéknek köszönhető. A diófa-kéregből nyert diófestéknek. Ma már ez utolérhetetlen, megismételhetetlen, hacsak nem keressük elő a régi angol diópác-recepteket.
Nem elhanyagolható, hogy a diófa tannin-anyaga védte is a kezelt fafelületeket, ezért is voltak olyan tartósak.
A diófapác művészi célú használata:
Szent Mátyás és Szent Márk, diópácban:
A bútoriparban nálunk is használatos színezőanyag a diópác, ami zöld dióból készül, és a fafelületeknek kellemes aranybarna színt ad. A színárnyalat a pác töménységének változtatásával módosítható. A legegyszerűbb a vizes pác, amikor a juglontartalmú zöld diót vízben forraljuk, így kapjuk a levet. Vizes pác használata esetén szebb, csillogóbb lesz a fafelület, ha olajjal is áttöröljük. De egyéb pácok is vannak.
Pácolás diópáccal:
A „brou de noix” (magyarul: diókopáncs) egy védett márkanevű francia kereskedelmi festék-kivonat. Gyakorlatilag szárított diókopáncs-port tartalmaz. Faanyagok színezésére használják, a világos színű faanyagnak dióbarna színt ad. Nem drága. 57 g-ot 4 dollárért adnak.
Jobbra pedig a diókopáncs-festék vizes oldatban, kereskedelmi kiszerelésben látható. Faanyagok kültéri és beltéri festésére ajánlják, festés után a fa tovább kezelhező, pl. polírozható, lakkozható.
Indián nyilak festése
A feketedió az északamerikai bennszülöttek közé tartozik, ugyanúgy, mint az indián feketelábúak törzse.
Azt nem tudom, a feketelábúak mivel festették a lábukat, de az biztosnak tűnik számomra, hogy nyílvesszőiket feketedióból készült festékkel feketítették be. Ugyanúgy, mint sok mai amerikai hobbi-íjász, köztük Paul Hogue.
Szerinte nem szabad megalkudni, alább adni, más festékekkel próbálkozni. A legjobb a feketedió.
A feketedió-festék nem kerül pénzbe, ha tudunk szedni júliusi, még teljesen sima zöld feketedió-szemeket. Ilyenkor szinte kisebb almára hasonlítanak. Néhány szem elég.
Tegyük a feketedió-szemeket egy edényben (vödörben) vízben a napra néhány napig. Néhány nap alatt felhasználásra alkalmasak lesznek. Ha augusztusi diót szedünk, az áztatás nélkül is felhasználható.
Vágjuk ketté a diót középen. Ha ezzel megvagyunk, látjuk, hogy a dió belseje fekete, leves. Kesztyűben dolgozzunk, mert a feketediónak valóban nagyon jó festékanyaga van.
A féldiókkal festhetünk nyílvesszőt. Fogjuk a két féldió közé a nyílvesszőt, és húzogassuk hosszában. A nyílvesszőn maradt szemcséket és a fölösleges festéket egy ronggyal törölhetjük le. Ha sötétebb színt szeretnénk, a festést néhány percig folytassuk még.
Láthatjuk, a nyílvessző színe szebb, mint amit más festékek adnának.
Ha nemcsak nyáron, hanem más évszakban is szeretnénk nyílvesszőt festeni, a feketediót lefagyasztva, majd felengedve bármilyen hosszú időre eltehetjük. Hosszabb ideig eltartható a feketedió egy vödör vízben is, legfeljebb egy darab alufóliával lefedjük. A festékanyag idővel kiázik a vízbe, és egy darab ronggyal való átdörzsöléssel is festhetünk bármit. Sőt, a lefestett faanyag kellemes illatot is kap - és ad - majd. Olyant, mint egy jól érett banán.
A cherokee indiánok is feketedióból készített festékeikkel festették használati tárgyaikat. Jellemzők, szépek festett kosaraik, amelyeket különböző cserjék vesszőiből, tölgyfaháncsból vagy folyami nádból fontak.
Ezek manapság is népművészeti értéket képeznek, az indiánok szokásos kézműves-árui.
A kopáncsos feketediót vízben főzték, és a festékanyag töménységétől függően sötétbarna vagy fekete festéket kaptak.
A cherokee-k a feketedió gyökeréből is nyertek festéket. Leszedték a gyökérkérget, és úgy főzték. Ennek világosabb árnyalatú festéke van.
Manapság így főznek festéket a feketedióból Amerikában:
Festékfőzés
Diótinta
Amint az köztudott, a diókopáncs festő, sötétítő hatását a juglon okozza, ami kezdetben színtelen, - ezért lehet a zöld diónak olyan szép zöld színe, - idővel viszont oxidáció során igen sötét barnára színeződik. Van ezen kívül a diókopáncsnak egy másik természetes hatóanyaga is, a tannin. A tannin vasionnal vastannátot alkot, ami fekete színű. A két hatóanyag együtt képezi a diótinta alapanyagát.
A diókopáncs levének festő hatását a történelem során a legrégibb időktől kezdve a legkülönbözőbb népek használták ruhaanyag festésére. Színtartó, fényálló és gyakorlatilag kimoshatatlan.
A korai középkortól már okleveleket is írtak diótintával. A diótinta készítésének receptje szájhagyomány útján terjedhetett, hiszen az első ismert leírása előtt is készültek diótintával írt kéziratok. Arról lehet megismerni őket, hogy színük nem kékesfekete, idővel halványuló, hanem barnásfekete, természetes színűek.
Diótinta
A diótintát kávészínűnek is szokták mondani. Valóban, ugyanolyan. Csak az különbözteti meg a kávéporból készült festéktől, hogy nem porlik. És használatához nem kell olyan sok víz, ami meghullámosítaná papírunkat.
A kereskedelemben is kapható, de ha nem kapunk, hogyan készítsünk diótintát?
Igen egyszerű. Diószüretkor szedjünk össze a diófa alól diókopáncsokat. A közönséges dió kopáncsa általában éréskor felreped, és a dióval kb. egyidőben lehull. Ez is használható, de jobb, ha rázott vagy vert diófáról kopáncsos dió hull, és azt használjuk. Más diófajok is jó alapanyagot adnak, például az arizonai dió vagy a fekete dió, mert azok kopánccsal együtt hullanak le, dehát azok kevésbé állnak rendelkezésre.
A kopáncsos dióból egy tucatnyit, a külön szedett diókopáncsból két maréknyit tegyünk egy mélyebb edénybe, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Melegítsük, gyenge tűzön forraljuk lassan, sokáig. A víz már negyedóra elteltével megbarnul, de tartsuk melegen sokáig. Ha a dión lévő kopáncsok meglágyulnak, vakarjuk le, és főzzük tovább. 8-16 óráig is főzhetjük, igen gyenge lángon, amíg a kívánt sötétbarna színt el nem érjük. Ha már jónak ítéljük a színét, szűrjük le a folyadékot egy finom szöveten keresztül.
Fekete dióJuglon és tannin kioldásaSzűrés
Ha sötétebb tintát szeretnénk, a lassú forralást öntöttvas edényben vagy rozsdás lábasban végezzük, vagy egy fél marék rozsdás szöggel együtt forraljuk a kopáncsot. Ezekkel a módszerekkel a tannin könnyen vastannáttá alakul, és igen sötét barna, feketés tintát kapunk.
Ha vas nélkül forraljuk, tintánk igen szép, aranybarna színű lesz, amivel nemcsak régies kéziratok, hanem egyéni hangulatú, személyre szóló levelek is írhatók. Vagy olyan rajzok készíthetők, amelyeknél a természetes színhatás fontos.
A tinta készítését egy evőkanál ecet és egy evőkanál gumiarábikum hozzáadásával fejezzük be. Használatakor számítsunk arra, hogy a papíron a megírt szöveg, a megrajzolt kép idővel nem fog halványulni. És ugyancsak nem fog halványulni az a folt sem, amit a tintakészítés vagy használat során a ruhánkon ejtettünk! Kezünkön is hosszabb ideig megmarad.
Diótinta készítése feketedióból:
Ha kiszabadulunk a városból, és vidéken járunk, itt-ott felfigyelhetünk egy-egy szép feketedió-fára. Nagy, világoszöld burkú diói feltűnőek. Ősszel, a dióhullás kezdetén látogassuk meg újra a feketedió-fát.
Ez nagyon szép, mondhatja tisztelt Kollégám, de hol lehet látni közterületen álló feketedió-fát, ahol a fa gazdája nem szól ránk, ha felszedjük a diót a fa alól? Tippem: Autózzunk keresztül Előszálláson, és a Szöglet kert nevű parkban több, hatalmas feketedió-fát találunk. De közelebb is találunk, Nagykovácsiban, a Julianna-majorban, a cserkésztábor területén. Ott is kérhetünk.
Szóval, szedjünk egy vödörbe mintegy 2,5-3 kg szép, nagy feketediót, ami frissen hullott le. Ha a dió burka vörösödni, barnulni kezd, még jobb. Hazafelé autózván pedig azon gondolkozhatunk, mennyi mindent tudunk majd ebből rajzolni, írni. Otthon tegyük a vödröt egy fészer alá, 7-10 napra. A dióburkok barnulni, lágyulni kezdenek.
Keressünk egy széles szájú edényt, amit a konyhában már nem fogunk használni, és rakjuk bele a megpuhult burkú diókat, az se baj, ha romlásnak indultak. Öntsük fel bőséges vízzel, és a lakáson kívül gyújtsunk alá. Gázzal is melegíthetjük. A lényeg az, hogy a forrástól kezdve igen lassú tűzön párolódjon tovább. Akár egész hétvégénket a főzésre fordíthatjuk. Közben olyan gyakran kevergessük, amilyen gyakran gondoljuk. Ha közben úgy találjuk, hogy elfővi a vizét, akkor pótoljuk.
Feketedió, tintának
Végül is a dióburok teljesen lefő, és kialakul a sötét diótinta. Ekkor készítsünk elő egy darab fehér papírt és egy pálcikát. Próbálgathatjuk a tinta színét. Ha sötétebbet szeretnénk, töményebbre főzzük, szinte feketére. Hígabban aranybarna, vízfestékszerű.
Ha jónak találjuk, lehűtjük, leszűrjük. Ha ez után újból felmelegítjük, a sötétségén még változtathatunk.
Tartóssá úgy tehetjük, hogy ne romoljon meg, hogy 3-6 cm3 formaldehidet adunk hozzá. Többé már ne melegítsük, mert a formaldehid gőze mérgező. És ezért gyerekek kezébe se adjuk a tintát.
Ha minden jól sikerül, fél liternyi tintánk lesz, ami elég a következő évi diószezonig, sőt, még festegetéssel foglalkozó barátainknak is adhatunk belőle.
Ha nem saját diótintával dolgozunk, hanem azt a kereskedelmi forgalomban szerezzük be, akkor a kristályos anyagot magunknak kell feloldanunk. Egy kávéskanál kristályt oldjunk fel fél csészényi forró vízben, állandó kavargatással. Ezután hűtsük le. Így kellően sötét tintát kapunk, amit a használat céljától függően hígíthatunk is. Hűtve fél évig jól eláll.
Használatbavétel előtt a diótintát különböző kartonpapírokon és vízfesték-papíron próbáljuk ki. Különböző hígításokból színskálát készíthetünk elő.
Híg diótintával gépelt, nyomtatott okmányokat kenhetünk át, amitől régies hatást kapnak.
Ha festéshez diótintával alapoztunk, a nedves papírról papírtörlővel még visszavehetünk a festékből. Előtte vízzel spriccelhetjük. Ezzel a módszerrel világosabb foltokat hozhatunk létre.
Ha a diótinta-alapra sötétebb foltokat szeretnénk, hagyjuk megszáradni, és sötétebb oldattal spriccelhetünk rá.
Jobbra ismeretlen japán művész diótintával készült műve látható. Címe: A francia nyelv tanulása
A diótintához hasonló diófestéket talált fel Hoffer János fafaragó, Baranya megyei népi iparművész, a Népművészet Mestere, csak ő nem zöld diót, hanem dióbelet használt.
Apja gulyás volt, ő maga is számadó gulyás lett. Iskolába csak egy évig járhatott, így éppen megtanult írni, olvasni. Kígyós sétabotot, eperfanyélre húzott rézfokost, cifrázott nyelű kanászbaltát, beretvatokot, tükröst, sótartót faragott. Cifra nyéllel látta el faragó szerszámait is. A cifrázást a bizsók hegyével vágta ki és égetett, porrá tört és olajjal kevert dióbéllel dörzsölte be, így a hajszálvékony vagdalások betömődtek és feketék lettek. A szarufehér, vagdalások közötti részét választóvízzel sárgára maratta. Munkásságát állandó kiállítás keretében mutatja be a Baranya megyei múzeum Szaporcán.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND