Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Népi orvosság
Népi orvosság : Dió

Dió

  2009.02.07. 21:33

       TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT, népi gyógyászat, kinai gyógyászat


Én úgy gondolom, a beteg ember meg akar gyógyulni. És mindig van olyan ember, aki a beteg embert meg akarja gyógyítani. Ha a gyógyítást nem a hivatalosan elismert, természettudományos alapokon álló - nyugati - módszerekkel az arra hivatott képzett, felesküdött, elismert orvosok végzik, a gyógyítás - vagy öngyógyítás - bizonytalan területre téved. Lehet eredményes, hiszen a természet csodákra képes, de az eredmény egyáltalán nem biztos. Valószínű, hogy a hivatalos orvostudomány módszerei célravezetőbbek, az esetek nagyobb arányában érik el a sikeres gyógyulást.
Dehát az emberek azelőtt is voltak betegek, szerettek volna meggyógyulni, és voltak, akik gyógyították is őket, mielőtt a mai orvostudomány kifejlődött volna. És ma is vannak a világnak olyan területei, ahova a korszerű gyógyászat nem jut el, természetesen ott is gyógyítanak és gyógyulnak az emberek. Gyógyszereket is használnak, amelyeknek alkalmazását nem kötik, nem köthetik a gyógyszerészeti kutatások ellenőrzött módszereihez, dehát gyógyítani muszáj, azzal, ami van. És leginkább a természet volt - van - kéznél. A természet meglepően gazdag. A növényekben, stb. előforduló hatóanyagok sokszor valóban jók, hatásosak. A természethez közel élő népeknél hosszú idők tapasztalata bizonyította be és választotta ki a megfelelő természeti anyagokat, és a tapasztalat vezetett annak megismeréséhez is, hogy ezeknek a természeti, növényi gyógyszereknek melyek a legcélravezetőbb felhasználási formái.
Véleményem szerint a természeti anyagok gyógyászati felhasználásának népi tapasztalata és gyakorlata nevezhető elsősorban természetgyógyászatnak.
Minden olyan népnél, amely a diófa elterjedési területén él, általános a diófa különböző részeinek gyógyászati felhasználása. Sőt, tovább is mehetünk. Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában, ahol a mi diónk rokonai élnek, a dió rokonait is gyógynövénynek tekintik és használják. A diófélék már csak ilyenek.
A nyugati orvostudomány mellett párhuzamosan él, létezik a keleti orvostudomány is, amelynek elméleti alapjai alapvetően mások, mint a nyugati természettudományokon alapuló orvoslásnak, - ezért én nem is tudok bízni benne, - dehát tagadhatatlan, hogy emberek tömegei gyógyulnak meg keleten is. Ez tagadhatatlan akkor is, ha az elméleti alapok nem egyeznek racionális világképünkkel. A kínai orvoslás gyógyszerként leginkább különböző gyógyszer-kombinációkat alkalmaz, amelyek alapanyaga többnyire gyógynövény, és - ugye, nem meglepő, - a dió ugyanúgy megvan benne, mint a népi gyógyászat szereiben. Gondolom, a kínai gyógyászatra is alkalmazhatjuk a természetgyógyászat kifejezést.
A természetgyógyászat harmadik nagy területének pedig azokat az eljárásokat tekintem, amikor egyes emberek - akár orvosok is - hátat fordítanak a mai orvostudománynak, és - mint az egyházban az eretnekek - a saját hitük után mennek, a saját módszereiket szinte csodaként hirdetik, és sajnos, hiszékeny emberek anélkül követik őket és módszereiket, hogy módszereik tudományosan beigazolást nyertek volna. Manapság ezekre a módszerekre üzleti vállalkozások épülnek, amelyek lényege a nyereség, nem a gyógyítás. Lásd agykontroll és egyéb hülyeségek. Ezeknek most divatjuk van nemcsak nálunk, de még a legfejlettebb népeknél is.
Hát, sok még a dolgunk.
Egy szimpatikus vonása van egyes ilyen eretnekségeknek, éspedig a természethez való visszanyúlás. Ide tartozik dr. Edward Bach virágterápiája, ami - szerintem - tipikus természetgyógyászat.
Végül egyértelmű elismeréssel hajtok fejet azok előtt, akik ugyan nem orvosok, de gyógyítani akarnak, és e célból kutatják a természet, a növények titkait, és kutatásuk eredményeit mindannyiunk javára közzéteszik. Ezek közé tartozik Szent Hildegárd, aki - már nem is meglepő - szintén foglalkozott a dióval.
A diónak a természetgyógyászatban játszott fontos szerepét tehát a népi gyógyászaton túl a kínai gyógyászatban, a Bach-virágterápiában és Szent Hildegárd módszerének ismertetésében érintem.
Népi gyógyászat
Hogy is kezdődött a népi gyógyászat, és benne a dió gyógyszerkénti használata?
Hogy régebbre ne tekintsünk vissza, a középkor századaiban, amikor a tudományos orvoslásnak még a lehetőségét is tiltotta az egyház, még minden európai nép a természet közelében élt. A nők voltak elsősorban fogékonyak a beteg ember szenvedéseire, és minden időben, minden vidéken éltek olyan bölcs asszonyok, akik felismerték a növények gyógyító erejét. Tudásukat idős korukban továbbadták, így a gyógyászat valóságos népi gyógyászat volt.
De mielőtt továbbadták volna, sok embert meggyógyítottak, ami gyanússá tette őket, mert olyan tudást árultak el, amivel a nép többsége, de még a tanult, írni-olvasni tudó előkelőség sem rendelekzett. Ez a tudás átlagember-feletti volt, és ez volt a probléma. Mert a tudás letéteményese a papság, az egyház volt, monopóliumukat nem lehetett veszélyeztetni, tehát aki túl sokat tudott, azt boszorkánynak kellett kikiáltani és el kellett égetni. Így állt helyre a világ rendje.
Ezekkel a gondolatokkal vezeti be a középkori népi orvoslás, és azon belül a dió szerepét vizsgáló angol tanulmány szerzője a vizsgálatát, és kiinduló gondolataival én is egyet tudok érteni.
Ha már említettem a boszorkányokat, meg kell említenem a diófát is, amit az olasz népnyelvben ma is a boszorkányok fájának mondanak. Valószínű, azért, mert a boszorkánynak mondott tudós asszonyok sokat foglalkoztak a diófával. De van az elnevezésre egy profánabb magyarázat is. Azért hívják a diófát a boszorkányok fájának, mert téli ágai úgy meredeznek minden irányba, mint a boszorkányok haja. Íme:
A diólevél, a diókopáncs, sőt más részei is a diófának, a különböző népeknél általánosan elterjedt gyógyszerek voltak.
Német népi gyógyászatban a diótermés kivonatát orsóféreg (galandféreg?) ellen alkalmazták. „Elűzi a férgeket” - mondták.
Dió-borogatást alkalmaztak tüdőgyulladásra, tályogokra, ficamokra, a könnyzacskó gyulladására.
Belsőleg vértisztítónak, valamint „kisalakozónak” itták. És gyomorteának.
Kínai gyógyászat
A Fructus Schisandrae Chinensis (Wu Wei Zi) és a Semen Juglandis Regiae (Hu Tao Ren) összehúzza és abszorbálja a vese „qi”-t.
Dióbél alapelvei a kínai orvoslásban:
·         édes, meleg jellegű
·         vesére, vastagbélre, tüdőre
·         tonizálja a vesét, erősíti a hátat és a térdeket
·         melegíti a tüdőt, és segít a vesének, megtartani a „qi”-t
·         nedvesíti a beleket, és eltávolítja a belekből az akadályt
További jellemzői:
·         táplálja a vesét, fenntartja az életerőt, „mgnedvesíti az élet kapuját” (a vesetájon), „színezi a három égőt”, melegíti a térdet, nyugtatja az asztmás légzést, nedvesíti a beleket.
·         Köhögésre, asztmára, megfelelő meghűlésre, náthára, alsó háti fájdalomra, gyenge lábszárra, a gyakori vizelésre, éjjeli „kibocsátásra”, különösen jó vesekőre, véres székletre, kelésekre (carbuncles), mérges daganatokre.
·         Ellenjavallt yin hiánynál, erős égető érzéseknél, lázas, váladékos köhögésnél, hasmenésnél.
·         Adagolás: 10-30 g. Asztmás légzésre (köhögésre is) kopánccsal együtt. Kopáncs nélkül a belek nedvesítésére, a bélmozgás segítésére.
·         Hűlésekre, éjszakai magömlésre, gyakori vizelésre, fáradtságra, krónikus köhögésre, asztmás légzésre, a tüdő „qi” hiányaira, székrekedésre, valamint fertőzéses betegségek utáni lábadozásra.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND