Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Népi orvosság
Népi orvosság : A dió az akupunktúrás gyógyításban

A dió az akupunktúrás gyógyításban

  2009.02.07. 21:28

A dió az akupunktúrás gyógyításban


A dió az akupunktúrás gyógyításban
Tisztelt Kollégám, most elárulok egy titkot.
A dióbél az akupunktúrás gyógyításban is használatos. Az eredeti kínai akupunktúrás gyógymódok leírásában akadtam rá az alábbi leírásra, amely a vese és a lép fájdalmai, betegségei elleni gyógyító eljárást tartalmazza.
Ebben az esetben a fogínybe kell az akupunktúrás tűt szúrni. A kezelés után pedig a következő gyógynövény-készítményeket kell a betegnek elfogyasztania:
·         Zuo Gui Yin nevű készítményt, ami két gyógynövény, az Achyranthes és a Rehmannia kompozíciója.
·         You Gui Yin nevű készítményt, ami Eucommia-ból és ugyancsak Rehmannia-ból áll.
·         Liu Wei Di Huang Wan nevű készítményt, ami 6 kínai gyógynövényből áll, (köztük van a Rehmannia is), ezeket a gyógynövényeket nem ismerem, mert csak a kínai nevük van meg, de a készítmény forgalmazásával labdacs és tea formájában sok cég foglalkozik.
·         Jin Gui Shen Qi Wan nevű készítményt, (ebben nincs Rehmannia), 7 kínai gyógynövény kell bele, készítményként sok cégnél kapható.
·         És most jön a lényeg! A betegnek dióbelet kell rágcsálnia és fogyasztania. (Lehet, hogy a többi hókuszpókusz csak körítés, és a dióbél a lényeg, a hatóanyag.)
A dió rokonai mint gyógynövények
Nemcsak a dió, közeli rokonai is gyógynövények. A Juglans fajok közös tulajdonsága, hogy leveleiknek tannintartalma van, ezért hámszövet-összehúzó hatásuk jelentkezik, ami igen sok bőrbetegség gyógyulását segíti elő. Nem beszélve egyéb gyógyhatásaikról.
Ennek a témakörnek a feldolgozása azonban már meghaladja erőmet, ezért csak két dióval foglalkozom itt röviden, a vajdióval és a fekete dióval.
Vajdió (J. cinerea)
Amerikában előbb alkalmazták gyógynövényként, mint a mi diónkat (J. regia). Az amerikai pionírok - első telepesek - teáját lázcsillapítóként használták, valamint borogatásként izületi gyulladások csökkentésére. Tuberkulotikus megbetegedés esetén is alkalmazták.
A J. cinerea belső kérge hashajtó hatású, az Appalache vidékén teaként fogyasztották ezért. Termésének olaját pedig galandféreg ellen, valamint gombafertőzések kezelésére használták. Ez régebben történt.
Aztán a tudósok részletesen megvizsgálták a vajdiót, és a gyökér kérgének belső részét hivatalosan is növényi gyógyszernek ismerték el. Jelenleg a következőket tudom a vajdió gyógyhatásáról.
A gyökér kérge hivatalosan elismert növényi gyógyszer. Kanadában is, nemcsak az Egyesült Államokban.
Levelét pedig ugyanolyan összehúzó (asztringens) hatásúnak tartják, mint a közönséges dió levelét, vagy a Carya-diókét. És aromásnak.
A vajdió hatóanyagai
A vajdió narancssárga-színű hatóanyagát, ami levegőn megfeketedik, Amerikában "juglandic acid"-nek, "diósav"-nak nevezik, de legelfogadottabb neve juglandin. Ez az anyag nem azonos a mi diónk levelének és kopáncsának hatóanyagával, amit juglonnak neveznek. Gombaölő, féregűző hatása viszont azonos.
A juglandint 1876-ban Tanret izolálta a vajdió leveléből.
A vajdió levelei tartalmaznak egy nem fermentálódó (nem erjedő) cukrot, a nucit-ot (C6H12O6+2H2O), amit inozit-nak is neveznek.
Van benne ezen kívül olaj, illóolaj, gyanta, valami keserű anyag és tannin is.
A gyökérből Sestini jelentős mennyiségű glicirrizint vont ki, kálium- és kalcium-sók formájában.
Vajdió-kivonat
A vajdió-kivonatot a gyógyszerészek Extractum Juglandis vagy Extractum Juglandis Fluidum néven használják. Készítése: 1 kg gyökérkérget - legjobb az április-július között begyűjtött - 400 g gyenge alkoholban felteszünk lepárló- edénybe, és lepároljuk. A párlat pirosas-barna színű lesz, karamellhez hasonló illatú, kesernyés, némileg húzós ízű. A vajdió-kivonat a levegőn sötétedik, de nem romlik. 100 C°-on forralva is megőrzi gyógyhatását. Az emésztést elősegítő, enyhe hashajtó hatást kíméletesen, káros mellékhatás nélkül fejti ki.
Kis dózisokban is kellően stimulálja a beleket. Rossz emésztés, sőt az ellenkező véglet, hasmenés, vérhas esetén egyaránt alkalmazni rendelik. (Az emésztési rendellenességek egyéb tünettel, pl. fejfájással együtt is jelentkezhetnek.) Nyombélfekélyt gyógyítanak vele - ha ezt tudtam volna, amikor nekem is volt, talán kevesebbet szenvedtem volna.
Használják ezen kívül lázcsillapításra, légzési problémákra, reumára is. A májra stimuláló hatással van, növeli az epetermelést. Sárgaság esetén is alkalmazzák. Általában a belső mirigyeket fokozott aktivitásra ösztönzi. Amerikában úgy fogalmaznak, általános tonizáló hatása van.
Gyerekek bélférgének kiűzésére is használják, de bőrparaziták ellen is jó.
Külsőleg is használják a vajdiógyökér-kivonatot, makacs bőrbántalmakra, fekélyekre, skrofulára (görvélykór), egyéb bántalmakra is.
Külsőleges használatkor kiemelendő bőrstimuláló hatása. A kezelt bőrfelületen vérbőséget, piros foltot hoz létre.
A légúti betegségek közül lázas megfázások és influenza esetén szokták alkalmazni.
Egyéb vajdió-készítmények a Tinctura Juglandis és a Specific Medicine Juglans. Főzetet is használnak, tablettákat is, valamint sűrű szirupot is. A hatóanyagot, a juglandint önállóan is forgalmazzák.
A vajdióból készült gyógyszereket egyéb gyógynövényekkel is kombinálni szokták. Amerikában, ami az egyik legfejlettebb állam.
Állítólag a levelét is használják gyógynövényként, de kopáncsa is ugyanolyan tárháza a gyógyító anyagoknak, mint a gyökérkéreg.
Kérge is gyógyhatású. Íze fanyar, kesernyés, csípős. De vigyázat, ha a kérgével megdörzsöljük bőrünket, átmeneti bőrpírt, esetleg hólyagosodást okozhat.
Zöld diója pedig enyhe hashajtó hatású, bélrenyheség esetén hatásos.
Tisztelt Kollégám, nem sorolom tovább a vajdió jótéteményeit. Marardjunk annyiban, hogy ha bármilyen gombás eredtű vagy azzal összefüggésbe hozható bőrproblémánk van, - akár csak tyúkszem, bőrkeményedés, szemölcs is az, a vajdió kivonatával nyugodtan kezelhetjük magunkat. És kutyánkat, macskánkat is, ha élősködőik vannak.
Belsőleg pedig a teljes emésztőrendszer bármilyen megbetegedése esetén ihatunk vajdió-teát, amit úgy készíthetünk, hogy egy maroknyi levelet egy liter vízben 15 percig főzünk. Három pohárral nyugodtan megihatunk belőle naponta. Külsődlegesen pedig erősebb főzetet használjunk, két maroknyi levelet, de vajdió-kopáncsot is kifőzhetünk.
Ezt teszik Kanadában is.
Fekete dió (J. nigra)
A feketedió gyógynövénykénti használata Amerika - és a feketedió - felfedezése előtti időre nyúlik vissza. Az indiánok porrá tört fekete dió kérget alkalmaztak gombás bőrfertőzések és bélférgesség gyógyítására. A cherokee törzsbeliek pedig feketedió-kopáncs főzetet addig főztek, amíg besűrűsödött, és külsőleg alkalmazták, borogatásként.
A feketedió kérge igen erős asztringens (bőrösszehúzó) hatású, csípős, maró. A kéregből főzött teát, főzetet ugyanúgy használják, mint a közönséges dióét. Meg kell viszont jegyezni, hogy amikor feketedió-kéregről beszélünk, mindig csak a belső részét értjük e néven. A farész és a kemény külső kéreg közti lágy, világos háncsrészt.
Az indiánoktól vették át a korai telepesek is fogfájás esetén a feketedió-kéreg rágcsálásának szokását.
Enyhe hashajtó hatása is van a kéregnek. Az amerikai polgárháború idején általánosan használt gyógyszer volt. Ma is alkalmazzák az emésztőrendszer karbantartására. Nem megismételve a mi diónk gyógyhatását, a feketedió kérge ugyanúgy alkalmas a székrekedés mint a hasmenés kezelésére.
A feketedió kérgét és gyümölcsét bőrgombásodás ellen használták. Rákmegelőző hatást is tulajdonítottak neki, amely megfigyelés abból adódhatott, hogy gombaölő hatásánál fogva távol tartja azokat a gombákat, amelyeknek egyes anyagai rákkeltőnek bizonyulnak.
Mindenesetre a feketedióból készült gyógyszert 1990-ben Németországban rákellenes szerként jegyezték be.
A feketedió kopáncsa sok C-vitamint tartalmaz. A kopáncsból kinyert levet herpesz, ekcéma, fekélyek és szifilisz ellen alkalmazták Amerikában, hagyományosan. Főzetét pedig féregűzőként. Az is ismeretes, hogy a régi indiánok sokszor nem bajlódtak a kopáncsfőzet elkészítésével, hanem nyersen rágcsálták a dió zöld burkát. Úgy is hatott.
Tudott, hogy a bőrfelület szemölcsei vírusos fertőzés eredményei. A feketediókopáncs-lé szemölcs-eltüntető hatását is megfigyelték.
A még zöld termés kipréselt levét galandféreg ellen itták, illetve toroköblítőként használták diftéria ellen. Úgy találták, hasznos különböző bőrgyulladások, daganatok, sebek megszüntetésére is.
A zöld kopáncs fekete-barna levének jelentős szerveskötésű jód tartalma van. A feketedió gyógyhatásához, fertőtlenítő hatásához ez a jód is hozzájárul.
A feketedió belének - hasonló esszenciális zsírsavtartalma miatt - a mi diónkhoz hasonló koleszterinszint-csökkentő, vérnyomáscsökkentő hatása van. A dióbél - beleértve a közönséges dió és a többi dióféle belét is - zsírsavai nélkülözhetetlenek az emberi szívműködés szabályozásában, az inzulin hasznosításában, és még a hangulatunk javítására is kihatnak.
A fekete dió levelét Lillie J. Martin analizálta gyógynövény-szempontból, 1886-ban. Megállapította, hogy a tannin a fő hatóanyaga, a juglon mellett. A juglonnak van fertőtlenítő és gombaölő hatása, a tannin pedig a külső és a belső hámszöveteket összehúzó hatásából adódóan segíti a gyógyulást. Csökkenti a szövetek kiválasztását, enyhíti az irritációt, javítja a szövet szilárdságát.
Ezen kívül illóolajokat, illó savakat, gyantát, viaszt, gumit és egy kristályosítható anyagot, valószínűleg valamilyen glükozidot talált. Az ásványi anyag tartalom 8,5 %, amiből az alumínium - a mi diónkkal szemben - hiányzik. Van viszont jelentős mennyiségű króm, szelén, vas és kálium.
Levele egyébként - tea és főzet formájában - minden olyan gyógyászati célra hasznosítható, mint a közönséges dió levele. Külsőleg, belsőleg egyaránt. Sőt, sebek és a bőr egyéb fájdalmas helyeinek tisztítására is. Összehúzó és fertőtlenítő hatása is azonos.
Azonos a féregűző tulajdonsága is. A régi indiánok a poloskákat, atkákat tartották távol segítségével.
Az Egyesült Államokban gyógyhatású táplálékkiegészítőt készítenek feketedióból. Alapanyaga a feketedió bele, a dió zöld burka, a levele és a kérge. Egyaránt készül porított, folyadék és kapszula formában. Hatását kórleírások alapján állapították meg.
Gombaölőként, parazitaölőként, fertőtlenítőként használják, folyamatosan szedik. A feketedió-készítmény fertőtlenítő hatása nemcsak baktériumok esetében hatásos. Bőrbe dörzsölve ekcéma és herpesz ellen is használják.
Szájsebek, torokgyulladás ellen gargalizálnak a feketedió-kivonattal.
A készítmény vércukorszint-szabályozó hatásáról is írnak, és a kivonat hatóanyagai hozzájárulnak a szervezetben lévő toxinok és a fölösleges zsírsavak elbontásához.
Egyetérthetünk tehát abban, tisztelt Kollégám, hogy nemcsak a mi diónk, hanem a feketedió is csodajó gyógyszer.
Mégsem ajánlják mindenkinek, bár láttuk, szinte mindenre jó. Kiknek nem ajánlott szedniük a feketedióból készült táplálék-kiegészítőt? Ne szedjék a súlyos vese- és májbetegségben szenvedők, a szoptatós anyák, és ne adjunk a két évesnél fiatalabb gyerekeknek se. Nekik azért ne, mert ilyen kicsi gyerekekre a feketedió hatóanyagai nincsenek bevizsgálva.
A feketedió hatóanyagai stimulálják a bélműködést, ezért akinek komolyabb emésztőrendszeri betegsége van, orvos megkérdezése nélkül ne szedje mértéken felül a feketedió-kivonatot.
És általában óvakodjunk a tannin túlzott bevitelétől. Tehát ha egyébként is sok csersavat tartalmazó ételt, készítményt veszünk magunkhoz, akkor a feketedió-készítmény szedését csökkentsük. Mert különben külső és belső hámszöveteink túlságosan megkeményednek!
De ha választani kell, hogy túlzott tanninbevitel esetén melyik készítményt csökkentsük, ajánlható, hogy ne a feketediót, hanem inkább mást. Azért, mert a feketedió-készítménynek nincs nem kívánt mellékhatása. Nincs továbbá gyógyszerekkel vagy más növényi készítményekkel kapcsolatos káros kölcsönhatása se.
Meg kell végül említeni, hogy akad néhány személy, aki természeténél fogva allergiára hajlamos. Ők óvatosan nyúljanak a feketedióhoz, mert a fa minden része, de leginkább virágpora viszkető kiütésekkel járó allergiát okozhat.
Ha a feketedió-készítmény szedésével kapcsolatban kérdéseink adódnának, tisztelt Kollégám, kérdezzük meg nyugodtan háziorvosunkat, gyógyszerészünket. Valószínű, hogy nem tud hozzászólni a kérdéshez. Ez esetben nyugodtan magyarázzuk el neki, amit mi tudunk a feketedió gyógyhatásáról.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND