Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Népi orvosság
Népi orvosság : Dióbél az arab elixírekben és az ayurvédában

Dióbél az arab elixírekben és az ayurvédában

  2009.02.07. 21:26

Dióbél az arab elixírekben és az ayurvédában


Dióbél az arab elixírekben és az ayurvédában
A kínai titkok fátylának fellebbentése után ismerjük meg a régi arab elixírek titkát! Mi volt a titkos összetételük?
A régi arab elixírek titkát al-Kindi bagdadi doktor (800-870) leírásából ismerjük. Ezekből kettőt ismertetek.
1. Édes, kívánatos, jó mézes szirup csemege.
Tiszta vizben tamarix-magot forralunk. Mézet és kristálycukrot egyenlő arányban teszünk bele, és azzal főzzük tovább. Vászonzacskóban belelógatunk kardamom-magot, kínai fahéjat, dióbelet és gyömbért. További főzés után a zacskót kiemeljük, a szirupot palackba töltjük és lezárjuk.
2. Gyúrt drog.
Összetevői: piros rózsa, ciprus, szegfűszeg, mézga, nárdus-olaj, vad nárdus, fahéj, ceyloni fahéj, tiszafa, sáfrány, kardamom-mag, kisebb fajta kardamom-mag, sebesten (ez valami indiai dióféle, nem rokona a mi diónknak) és ami a lényeg, dióbél.
Ezekből - a részleteket mellőzve - ital készül. Nagyon kellemes ital. Aki iszik belőle, annak eltünteti a szomorúságát, örömet okoz a szívnek és az észnek, mindkettőt felerősíti. Sőt, a testet is. Az arcszín megjavul, a gyomor rendbejön, a szájszag elmúlik, a lehelet illatos lesz, és még a májra is jó. Az embert kellemes melegség önti el, de semmi ártalmas mellékhatás nem tapasztalható. Étkezés előtt vagy után egyaránt fogyasztható. Nagyon hatásos - teszi hozzá al-Kindi doktor, - ha Allah is úgy akarja.
A dióbél a hagyományos ayurvédikus orvoslásban is szerepet kapott.
Az ayurvéda szerint a vérző fogínyre pedig finomra őrölt diófa-kérget kell tenni, és szájöblítőnek is jó.
A diólevél herpeszre, ekcémára, szifiliszre jó. A dióolaj pedig galandféreg-fertőzés, vérhas és székrekedés esetén.
No, ennyit az ayurvédáról.
Zöld dió
A fiatal zöld diónak jelentős C-vitamin tartalma van. Egészségi szempontból ezért az ecetben eltett zöld dió fontos téli C-vitamin forrás. Fájdalmas őszi, tavaszi torokgyulladás esetén gargalizálószerként ajánlják a diós páclét. Az ecetes zöld dió télen az asztalon nemcsak ételízesítő, hanem természetes gyógyszer is.
Szent Iván napja (június 24.) előtt szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető, amely állítólag tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából.
A zöld dió - benne a még kifejletlen héjjal - izzasztó hatásáról is írnak.
Féregűzőnek is mondják.
A zöld dióból készített diópálinka nemcsak étvágyjavító, hanem meghűlésre, gyomor- és bélhurutra is jó. A német népi gyógyászat nem diópálinkát, hanem diólikőrt használ. Különböző ízesítésben, mézes, fahéjas, szegfűszeges változatokban gyomorerősítő likőrként isszák, és torokgyulladás esetén is fogyasztják.
A zöld dióból készült Lotio Juglandis-t amerikai gyógyszerészek mandulagyulladásra ajánlják. Azt mondják, hatékony, és hatása gyorsan megmutatkozik.
Zöld dió
A zöld dió hajerősítőnek is jó. 20 dg szárított zöld diót 1 liter vörösborban és 1 liter étolajban áztatunk. Ezzel az eleggyel dörzsöljük be a fejbőrt. Erősíti a hajat, csökkenti a korpásodást.
A zöld dió hatóanyagait tartalmazó olajok, krémek inkább kozmetikailag használatosak, a dió egyéb hasznánál tárgyalom. Itt csak annyit, hogy - a dió hatóanyagai miatt - általános bőrkondícionáló hatásuk is van. Németországban Horumersiel-ben a Jade-patikában kaphatók.
Antik zölddió-gyógyszer receptje:
Zöld dió elrakása szirupban: (G. Hartman - aki a híres Sir Kenelm Digby munkatársa volt - Az orvos családja című könyvéből)
Július közepe táján szedjük meg a szükséges mennyiségű zöld diót. Mindet próbáljuk meg tűvel átszúrni. Addig jó a zöld dió, amíg tűvel könnyen átszúrható. Kilenc napra helyezzük vízbe. Minden reggel és este mossuk le a diókat, és cseréljük a vizet. Főzzük meg a zöld diókat, amíg kissé meg nem puhulnak. Egy konyharuhával töröljük meg, és szárítsuk meg. Vágjunk bele akkora lukat, hogy egy fokhagymagerezd beleférjen. A fokhagymát, egy csipet fahéjat és egy kevés cukrozott citromhéjat helyezzünk a lyukakba. A dió súlyával megegyező vagy kicsivel több cukrot a dióval együtt főzzünk sziruppá, míg a diók lágyak nem lesznek. Utána üvegekben zárjuk le. Szív- és gyomor-gyógyszer.
Varró Aladár Béla gyógyszerész diólikőr-receptje: 250 g apróra összevagdalt zöld diót, 1-1 fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, kardamomumot, 2 g szerecsendiót, 5 g medvekaprot fél liter 80 %-os szesszel 14 napig áztatunk. A leszűrés után 300 g cukorport keverünk a szüredékhez, és amikor az feloldódott, készen van a likőr, mely hasmenéskor jó szolgálatot tesz.
A fiatal zöld hajtás héja
A diófa zöld hajtásának zöld héja lehántva kevés ecettel leöntve török népi gyomorerősítő szer, mindennapos használatra.
A fiatal, zöld hajtás héjából főzött gyógytea izzasztó hatását is megfigyelték. Megindítja és növeli a verejtékezést.
Diófa-kéreg
A diófa kérgét gyógynövényként fogyasztva - főzetként, teaként - hatása elsősorban abban nyilvánul meg, hogy segít megőrizni az egészséget.
Egyébként ugyanolyan összehúzó, asztringens hatása van, mint a diólevélnek. Ugyanúgy használják a sokféle bőr-problémára. Főzetét herpesz, ekcéma, stb. esetén a diólevél-teánál többre értékelik. Összehúzó hatása miatt friss sebeken is hatásos, csökkenti, megszünteti a vérzést, mert a vérerek falát ugyanúgy összehúzza, mint a hámszöveteket.
Herpeszt és egyéb bőrbetegségeket is kezeltek főzetével.
A diókéreg-teát a szájüreg érzékenysége, valamint mandulagyulladás esetén öblögető szerként ajálják.
Hámösszehúzó hatása miatt eredményesen alkalmazzák a diókéreg-teát az olyan, jellegzetesen női probléma esetén, amikor spontán tejelválasztás indul meg, vagy más okból be kell szüntetni az emlő tejelválasztását.
A dió kérge hashajtó hatású. Stimulálja a bél ürítését. Erre a célra erősebb főzetet készítsünk!
Ellenkező esetben, ha erős hasmenésünk, vérhasunk van, szintén ajánlott a diófakéreg-tea fogyasztása. Az emésztőrendszeri fertőzés megszüntetésében, a belek sebeinek begyógyításában komoly szerepe lehet.
A diófa kérgéből vértisztító tea is készülhet, erre a célra nyers vagy szárított diófakérget egyaránt főzhetünk.
Diókopáncs
A dió zöld burkát használhatjuk gyógyászati célra, mert a feketén begyűjtött burokmaradvány már veszít értékes beltartalmából. Már nincs C-vitamin tartalma, ami a zöld kopáncsban bőven van. Csersavtartalma is lecsökken.
A zöld dióburkot diószüretkor nyerhetjük nagy mennyiségben, amikor elsősorban a vert, rázott dió egy részén rajta van még, de már könnyen lefejthető. Vékony rétegben terítsük ki a napon, úgy szárítsuk meg.
A zöld diókopáncsot ha mézzel együtt főzzük, az így készült ital a fogíny és a száj sebeinek öblögetésére finom. A begyulladt torok és mandula gargalizálására is jó. A svédek méz nélkül, szájvízként ajánlják, a fogíny kezelésére, összehúzó hatása miatt.
Csíkszentdomokoson méz nélkül főzött zöld-diókopáncs-teát használtak toroköblögetőként és köhögés esetén.
Friss diókopáncs
A méz nélkül főzött kopáncs főzetének desztillálásával készült párlattal pedig a tüszős mandulagyulladás ellen gargalizáltak, sebeket kezeltek vele.
Sőt az angolok a maláriás láz csökkentésére is itták. Nekik bevált, nem biztos, hogy másnál is beválik.
Kopáncsfőzetet gyomorbetegségre is ittak régebben Angliában, és máshol Európában is ismert volt, mint a gyomor- és bélhurut gyógyszere. A törököknél a kopáncs ecettel leöntve gyomorerősítő háziszer volt. Étvágytalanság esetén is ihatunk kopáncsfőzetet.
A törökök a kopáncs főzetét ülőfürdőként is használták, húgyúti megbetegedésekre és női bajokra. A falusi török asszonyok a szülés utáni méh-összehúzódást úgy segítették elő, hogy a diókopáncsot megpörkölték - szárítani nem volt idő, - összetörték, szőlősziruppal keverték, és borogatásként használták. Összehúzta az ereket, megszüntette a vérzést.
A szárított, összetört kopáncsot mézzel keverve a fogínyre kenték, a fogínygyulladás megszüntetésére.
Friss diókopáncs
Szárított, pörkölt diókopáncsot a horvátok is használtak, de nem vérzés ellen, hanem a vizelés megkönnyítésére. Egy egészen kis mennyiség elég belőle.
A diókopáncs-főzetet (5-10 g szárított kopáncs 1/4 l vízben) Varró gyógyszerész úr nemcsak gyomor-és bélelnyálkásodásnál, hanem higanymérgezés okozta mirigy- és bőrbajnál is ajánlja.
Hasonló a német népi megfigyelés is, ami szerint tejallergia, élelmiszerallergia esetén előálló kiütések elmulasztása során nem mondhatunk le a (diólevél-teával kevert) diókopáncs-főzetes borogatásról.
Ekcéma vagy túlzott lábizzadás esetén a svédek diókopáncs-főzetes lábfürdőt ajánlanak. Ótvar ellen pedig kopáncsfőzetes hajmosást. A túlzott, megmagyarázhatatlan lábizzadás hátterében is gyakran gombafertőzés áll, ezért indokolt a svéd ajánlás.
A diókopáncs-főzet egyébként ugyanúgy jó gyomor- és bélhurutra, és a kúra eredményeként a hurut miatt megromlott étvágy helyreállítására, mint a diólevél-teát, amit később említek.
És mit csináljon, akinek bélférge van? Természetesen, igyon diókopáncs-teát, aminek féregölő hatást is tulajdonítanak. Meglátja, rendszeres kopáncstea-fogyasztással a közérzete sokat fog javulni.
Nemcsak bélféreg, hanem májmétely ellen is ajánlják.
Dióhéj
A dióhéjteát cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül.
A csíkszentdomokosiak a dióhéjteát csonterősítő céllal itták.
Egyébként ha eltekintünk a dióhéjtea gyógyhatásától, közönséges tea helyett is iható, íze kellemes.
DióhéjTeának eltett dióhéj
Belső válaszfal
Gyógyszerészeti neve Juglandis dissepimentum.
A diótermés belső válaszfalának gyógynövénykénti használata méltatlanul merült feledésbe Európában. Pedig, mint róla a bölcs német népi mondás megállapítja: "Bitter im Mund, macht's Herz Gesund," vagyis: Keserű a szájban, gyógyítja a szivet. Ezt a megállapítást különösen a teljes érés állapota előtti friss dióra vonatkoztatják, amelynek belső válaszfala valóban erősen keserű. Úgy tartják, a szívritmus-zavarok ellen jó, mivel a diótermés belső válaszfala a szív pitvara és kamrája közti válaszfalra hat. Ennek alapján alkalmazták korábban a németek.
A belső válaszfalat kereszt-alakúként is jellemezni szokták, állítólag ennek is van gyógyászati jelentősége.
A válaszfalból készített gyógyszert vagy hasonló hatású készítményt hiába is keresnénk a gyógyszertárakban, de még a gyógynövény-boltokban is. Ezt még a szakboltok sem ismerik.
De a németek igen alapos emberek. Nemcsak általában utalnak a válaszfal gyógyhatására, hanem házi felhasználásának receptjét is közzétették. Eszerint a teljes érés állapota előtti friss dióból kell egy maréknyi belső válaszfalat kinyernünk. Nemcsak a primőrnek számító, még fehér, porhanyós húsú dió jó erre a célra, hanem a diószüret első felében felszedett, nem túlszárított dió is. Vagyis saját diófánk termésén kívül az ökológiai termelésű dió is. Fontos, hogy fehérítetlen, vagyis kénezetlen legyen a dió.
Szóval, egy maréknyi válaszfalat töltsünk fel 40 %-os konyakkal, és töltsük tiszta, jól zárható üvegbe, például csavaros fedelű lekváros üvegbe. Hagyjuk négy hétig pihenni, majd ebből a tinktúrából napi 10- 15 cseppet vegyünk be.
VálaszfalVálaszfal, gyógyteának
A dióbél-rekeszeket elválasztó belső hártyás válaszfalból készített teával a szívkoszorú-ér megbetegedését is kezelni szokták.
A belső hártyás válaszfal a tradícionális kínai orvoslásban is szerepet játszik. Kínai neve: fen xi mu.
Mint ismeretes, a kínaiak minden, gyógyszerként használt anyagról általános jellemzést adnak, ezeknek a jelzőknek alapján a jelzett tulajdonságokkal ellentétes hatások orvoslására használják. A belső válaszfal jellemzése: keserű, fanyar, semleges. Megállapítják, mely szervek meridiánjaira hat, ezek a lép és a vese. Erősíti a vesét és általában a "jing"-et.
Vesebetegségek gyógyítására használják, véres vizelés és vizeletvisszatartási gondok esetén. Jó hatású férfiak spontán magömlésekor, nőknél pedig felfázásból eredő gyulladásokra. Ezen kívül vérhast is gyógyítanak vele.
Vékony hártyás héj
A dióbelet borító vékony, hártyás héj a bélgörcs gyógyszere. A szárított, porrá dörzsölt hártyából 2 g-ot kell kell bevenni egy leveseskanálnyi borsmentás vízben.
Diórügy
A diófa rügyeinek főzete borogatásként korpásodás esetén hatásos, és hajhulláskor is borogatni szoktak vele.
Dióolaj
A bélgörcs ellen a dióolaj is jó, hasmenés ellen is. Mintegy 15 g dióolaj bevétele eredményt hoz. A bélparazitákat is kitakarítja.
Külsőleg a dióolajat nemcsak sebek, üszkösödés, hanem lepra ellen is alkalmazták. Az angolok.
A dióolajat nemcsak bőrbetegségek fellépésekor, hanem menstruációs problémák alkalmával is használták. (Brown: Gyógynövények és használatuk enciklopédiája)
Bőrkiütések elmulasztására a török népi gyógyászatban is használtak dióolajat. Erdélyben pedig a dióbélből forró vasalóval kinyomott dióolajat bőrgombásodás ellen kenték a bőrre. Hajhullás esetén pedig a fejbőrbe dörzsölték.
Paraziták (bolha, fejtetű) ellen is használatos, vagy csak egyszerű száraz haj vagy korpásodás esetén. Fejsebre is kenik.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND