Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Népi orvosság
Népi orvosság : Dióbél

Dióbél

  2009.02.07. 21:24

Dióbél


Dióbél
A dióbél nemcsak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is. Vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő hatását nem lehet eltúlozni. Erről már korábban részletesen írtam. De egyéb gyógyhatásai is fontosak.
Egyrészt általános erősítőszerként hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében. Magas kalcium-tartalma a fogaknak, a csontoknak jó, azokat erősíti.
Fizikai gyengeség esetén napi rendszerességgel kell dióbelet enni. A spanyolok szellemi gyengeség ellen is ajánlják. Kiváló a szívre és az észre - írják. Varró gyógyszerész úr vérszegénységre, sápadtságra ajánlja a dióbél fogyasztását.
Ha valakinek erősödésre, hízásra van szüksége, a dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű.
A cukorbajosoknak is ajánlott, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony, amellett a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét tartalmazza, és igen tápláló.
Ezen túl rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket. Székrekedés ellen olajtartalma hat, megnedvesíti a beleket, elősegíti a rendszeres ürítést. Hasmenés ellen is jó, mert mérsékli. Naponta a reggelihez kell néhány gerezddel fogyasztani.
Felfúvódás esetén pirított tört dióbelet kell naponta 2-3-szor ennünk - tartják a horvátok. Nem kell sok, elég egy késhegynyi.
Étvágytalanság ellen is jó, mert ha a belek rendben vannak, az étvágy is megjön, a dióbél meghozza.
A németek szerint köszvény ellen is jó a dióbél fogyasztása, mert purinmentes. És a vesének is jó, mert klórmentes.
Egy erdélyi, csíkszentdomokosi etnobotanikai vizsgálat szerint az összevágott dióbelet külsőleg is lehet használni, kelésre kell kötni.
Ez a módszer azonos az 1700-as évek oroszországi katonakórházainak gyakorlatával, ahol a sebek gyorsabb gyógyítása érdekében használtak dióbelet. Külsőleg.
És azt mondják, álmatlanság ellen is jó dióbelet rágcsálni, mert altató hatása van. Tessék kipróbálni!
Az altató hatáshoz hasonlóan idegnyugtató hatást is bizonyítottak a dióbélre, ami a B-vitamin hatása. Azt mondják, csökkenti a hisztériát is. Nem tudom, ki kéne próbálni.
Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik. Élettel telítődik a bőr és a haj is.
A rendszeres dióbél-fogyasztás megszépít.
Tisztelt Kollégám, kérem, ezt a megállapítást ne tekintse túlzásnak.
Kariatídák
Tessék csak megnézni a Kariatídákat! Milyen szépek, kecsesek, sudárak! Az i.e. V. és IV. század fordulóján az akkori világ központjában egyedül ők hatan találtattak arra méltónak, hogy az athéni Akropolisz kincsének, az Erechtheionnak déli csarnok-oszlopaihoz modellt álljanak. Egy a közös bennük: A lakóniai Karüai (Diófalva) szülöttei. Nem véletlen. A korabeli világszépe-választás első hat helyezettje dión nevelkedett!
Íme a tartós egészség és az örök szépség titka:
Tessék sok diót enni!
A dióbél a kínai orvoslásban
A dióbél a hagyományos kínai orvoslásban is gyógyszer. Dehát a hagyományos kínai orvoslást nem ismerjük eléggé, ezért hajlamosak vagyunk lebecsülni, és mint tudománytalant, elvetni. Az biztos, hogy a kínai orvoslás idősebb, mint az európai. Fejlődését nem vetette vissza a keresztény középkor a maga sötét vallásosságával. Többezer év alatt rengeteg tapasztalat halmozódott fel Kínában, aminek a kínai elméleti magyarázata sokszor nem egyezik azzal a materiális világképpel, amin az európai gyógyítás alapul, de a tapasztalat az tapasztalat, akárhogy magyarázzuk is. Megfigyelésre, kipróbálásra mindenképpen érdemes.
Különösen, ha a dióról van szó.
A kínai filozófiában - és következőleg az orvostudományban is - a következő alapfogalmakat használják:
·         Jing=lényeg. Két, egymást kizáró, egyben kiegészítő fogalomra oszlik, a Yin-re és a Yang-ra, amelyek a kínaiak számára a világ megértésének modelljét adják.
·         Qi (vagy csi)=életerő. Az orvoslás különösen fontos fogalma.
·         Shen=szellem. Ez egy túl magas rendű fogalom, a dió tárgyalása során nem érünk fel a Shen magasságába.
Kínában - sok egyéb mellett - a növények adják a gyógyszerek alapanyagait. A kínaiak a növényeket felső, általános és alsó osztályokba sorolják. Ezek közül az általános és az alsó osztály bennünket nem érdekel, mert a felső osztály tartalmazza a gyógynövényeket. A kínai gyógynövények kínai szempontból gyógynövények, nem biztos, hogy a világ más részein is olyanként ismerik el őket.
És a dió a gyógynövények közé tartozik Kínában is. A Qin és a Han dinasztiák korából, vagyis az i.e. 3. századtól az i.u. 4. századig terjedő időből származik két klasszikus kínai orvosi könyv, amelyeknek angolra fordított címe "The Yellow Emperor's Internal Classic" és "Shennong's Herbal Classic", a diót mint dietikus növényt írják le, ami egyszerre gyógynövény is és diétás ennivaló is.
Mintegy ezer gyógynövényt ismernek, és mindegyiknek megadják általános jellemzését, amely jellemzés meghatározza felhasználási lehetőségét. Hát, ilyen összefüggésben nézzük a diót, mint kínai gyógynövényt!
A diót általános kínai jellemzése szerint az ízre nézvést édes jellegűnek tartják, az atmoszférikus tulajdonságok szempontjából pedig meleg tulajdonságúként jellemzik.
A dióbél hatása az emberi szervezetben a kínai orvoslás szerint abban jelentkezik, hogy a vesék, a vastagbél és a tüdő meridiánjaira hat. Erősíti az alhasi tájékot, jó hatású a nemiszervekre, elősegíti működésüket. Melegíti a tüdőket, ezért fogyasztják gyógyszerként asztma és krónikus köhögés ellen is.
A kínai szemlélet szerint a vesének kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. Úgy tartják, a vese gyógyítása, erősítése áttételesen más szervekre, elsősorban az agyra is jó hatású, mert ha a vese jól működik, az elősegíti más szervek, az egész szervezet egészséges működését. A dióbél mint vesegyógyszer emellett hasonlít is az agyra, kézenfekvő tehát az agyműködést javító hatás feltételezése. Erről a hatásról a kínai orvosok meg is vannak győződve, és tapasztalatuk valóban az, hogy a - dióbél hatására - javuló veseműködés az agyra is pozitívan hat. Úgy látszik, ők már régebben rájöttek, hogy az ember szervezete egységes egész, és az orvosi beavatkozásoknak áttételes - pozitív vagy negatív - eredményei is vannak.
A dióbél erősíti a vesefunkciókat, tonizálja a vesét, segít a veséknek megtartani a Qi-t, vagyis az életerőt. Máshol pedig azt írják, hogy erősíti a vese yang-ját, és egyben a derekat és a lábakat. A vese-yang hiánya, derékfájdalom, a derék és a lábak gyengesége, gyakori vizelés és vesekő esetén ajánlják, használják. Gyakran nem önállóan, hanem más vesegyógyszerekkel együtt adják a dióbelet. Ilyen gyógynövények például a Lycium, Eucommia, Morinda, Polygonum, Psoralea, Cynomorium, Cistanche, stb.
Más gyógyszer-kombináció is ismert, van olyan is, ami a dióbél mellett szarvasagancs-port és közel tíz gyógynövényt tartalmaz, köztük szibériai ginzenget. Én is fel tudnám sorolni, de talán jobb, ha kínai orvoshoz fordulunk ebben a tárgyban.
Ha nincs a közelben kínai orvos, és vesénk mégis erősítésre szorul, szakértők nyomán én is ajánlom, hogy a főtt rizset - rizskását - dióbéllel dúsítsuk. A vesére határozott erősítő hatással van.
Egy igen egyszerű kombinációt pedig úgy készíthetünk, hogy a dióbélhez az Eucommia kérgét és a Psoralea gyümölcsét keverjük. Erősíti a vesét és az alhasi tájékot. Ha pedig a kínaiak a dióbélhez a Psoralea termésén kívül az aranka magját is keverik, kiváló impotencia-gyógyító gyógyszert állítanak elő. A dióbél lám, csodákra képes, ma már a kínaiak több mint egymilliárdan vannak.
A kínaiak is úgy tudják, hogy a dióbél a belekre nedvesítő hatással van, így elősegíti a belek szabályos működését és ürítését. Erősíti az alhasi tájékot. Him-Che Yeung A kínai gyógynövények és receptek kézikönyvében a dióbelet alsóhasi fájdalmak, valamint kiszáradás következtében előálló székrekedés ellen ajánlja, könnyít a beleken. Egy kínai recept szerint a vastagbél működésének javítására dióbél, kendermag, cistanches és útifű kombinációja ajánlott.
Másik recept szerint a belek szárazsága esetén a dióbelet hasismaggal, polygonummal és cistanche-vel kombináltan fogyaszthatjuk.
A dióbél a kínai szemléletben a tüdőkre is jó hatású. (Megjegyzem, egy francia szrző is ír a dió antituberkulotikus hatásáról.) Ha a tüdőben Qi-hiány van - én nem tudom, ez mikor van - és emiatt köhögünk, a tüdőnket dióbél, panax-ginzeng, astragalus, gynostemma, ganoderma és schizandrum kombinációjával erősíthetjük.
Egyszerű gyógynövény-kombinációként ajánlják köhögés, asztma, tüdőelégtelenség esetén a dióbél mellett a ginzenggyökeret.
És mit csináljanak az asztmások?
Természetesen, egyenek diót! A kínaiak szerint azonban a diót nem önmagában kell enni, hanem a következő kombinációban:
·         dióbél (hu tao ren)
·         ginzeng (ren shen)
·         gekkó (ge jie)
·         ophiopogon gyökér (mai dong)
·         szkizandrum gyümölcs (wu wei zi)
·         asztrandra gyümölcs (huang qi)
·         cordyceps (dong chong xia cao) Ez a legérdekesebb. Egy nagyon híres tibeti gomba, aminek a kinézetét a kínai név tükörfordítása adja: télen féreg, nyáron fű. Hírnevét kínai női olimpikonok révén nyerte, akik dopping helyett fogyasztották.
·         kétféle liliomhagyma (bai he és fu lin)
·         piros mandarin héja (jue hong)
·         édesgyökér (gan cao)
Ezeket mind - a gekkót kivéve - főzni kell, és a főzetet inni. A gekkóval nem tudom, mit kell csinálni. A receptet én úgy javítanám, hogy a dióbelet nem keverném bele, hanem külön enném meg. Dehát a kínaiak máshogy írják elő.
További kínai javallatok
Ugyancsak dióbél-fogyasztást ajánlanak a kínaiak a lábszárak gyengesége esetén is.
Külsőleg pedig krémekben és olaj-készítményekben használják a kínaiak a dióbelet. Általában is jó hatású a bőrre, mert ha rendszeresen, de mérsékelten használjuk, jó kondícióban tartja a bőrt, ami a bőr színén is meg fog látszani. Bőrbetegségek és ekcéma kezelésére forró, lenmaglisztes borogatásban használják, vagy pedig öt gyógynövényből álló kombinációban.
A felsorolt esetekre nemcsak a gyógynövény-kombinációs diófogyasztást ajánlják a kínaiak, hanem a dióbél önmagában, nyersen való fogyasztását is.
A kínai népi gyógyászatban a dióbélnek rákellenes hatást tulajdonítottak már régóta. A dióbéllel készült rákellenes szerek hosszú múltra tekintenek vissza. Mint Duke és Ayensu írják, több szer valóban mutatott rákellenes aktivitást.
A dióbélnek a kínai orvoslásban betöltött szerepét taglalva feltétlenül szólni kell a tengeri csikóról.
Tengeri csikó kombinációban
Egy ismeretlen kínai recepttel ismertetem most meg az olvasó Kollégát. A recept így szól:
Keverjünk a dióbélhez (Hu Tao Ren) szárított tengeri csikót (Hai Ma), fosszilis sárkánycsontot (Long Gu), szarvasinat (Lu Jin), szarvasagancsot (Lu Rong), ginzenggyökeret (Ren Shen), gekkógyíkot (Ge Jie), Lycium gyümölcsöt (Gou Qi Zi), Psoralea gyümölcsöt (Bu Gu Zhi), Poria gombát (Fu Ling), Eugenia virágot (Ding Xiang), Astragalus gyökeret (Huang Qi), som gyümölcsöt (Shen Zhu Yu), Angelica gyökeret (Dang Gui) és Rehmannia gyökeret (Di Huang).
Akinek az összetevők nem állnak rendelkezésére, ne keseredjen el, a készítmény készen is kapható.
Az ajánlott dózis 10 pirula naponta kétszer, étkezés előtt.
És kiknek ajánlott? Akik gyengék, és akiknek erősödésre van szükségük. Például lábadozóknak, akik minél előbb vissza akarják nyerni egészségüket, erejüket. Nőknek szülés után, férfiaknak idős korban, ha már gyengül a (nemi) teljesítményük. És hideg a kezük, lábuk. A kínaiak ezt úgy mondják, hogy a vese-Chi csökkenni kezd. A készítmény főleg a vesét erősíti (nem csoda, ha van benne dióbél). Ezen kívül javítja az emésztést, a vérkeringést, ezen keresztül az egész szervezet egészségi állapotát.
És ebből a csodaszerből már nyolc dollárért adnak is egyet.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND