Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Népi orvosság
Népi orvosság : A dióolaj gyógyászati használata

A dióolaj gyógyászati használata

  2009.02.07. 21:21

A dióolaj gyógyászati használata


A dióolaj gyógyászati használata
A dióolajat a gyógyszerészek latinos hangzású neveken emlegetik. Talán, hogy más ne értse. (Oleum nuceum juglandis, Oleum nucis juglandis, Oleum juglandis) Tisztelt Kollégám, most már mi is tudjuk ezeket a bűvszavakat, nem lehet minket velük megszédíteni.
Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású.
Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti.
Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.
A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.
És mikor masszírozhatunk dióolajjal? Ha páciensünk bőre sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros bőre van. Mert mindre jó.
Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is.
A dióolaj linolsav-tartalmának immunrendszer-erősítő hatást tulajdonítanak, ahogy a németek mondják, lendületet ad a hormonháztartásnak. Belélegezve aromaterápiára is jó.
A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt.
Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak,valamint lázcsillapító hatást is.
Mivel a dióolaj egészségvédő hatása az utóbbi időben az érdeklődés előterébe került, sokan csodaszert látnak benne, amitől én is óva intek, meg a szakértők is óva intenek. Ne várjunk tőle csodát, módjával fogyasszuk, és bízzunk egészségvédő hatásában.
A módjával azt jelenti, hogy preventív jelleggel, az érelmeszesedés megelőzésére nagyon jó, ha az étrendünkbe iktatunk napi 2-3 kávéskanálnyit. Dióolajos receptet én is közlök, de manapság már magyar és idegen nyelven igen sok olvasható.
A friss dióolajnak féregűző hatása van, bélféreg ellen jó.
Mivel a dióolaj gyorsan avasodik, és az avas dióolaj már nem jó ízű, étkezésre már nem használhatjuk. De jó lehet még - kis adagban - hashajtónak.
A középkorban is hittek a dióolaj gyógyerejében. Piemontban szokás volt olajmécsessel menni a karácsonyi misére, és az olajmécsesbe ilyenkor dióolajat öntöttek. A dióolaj lángja a szentmisén állítólag megvédett a szembetegségektől.
Egyéb, nem étkezési használat
Azt már tudjuk, hogy a dióolajból az ókori Egyiptomban balzsamot készítettek, múmiák balzsamozására. Nézzük meg, a múmiák bőrét a balzsam olyan szépen őrizte meg, mintha ma is élnének.
Erre figyelt fel a kozmetikai ipar, a bőr szépségének megőrzésére, mondhatni konzerválására.
Ma is használják a dióolajat krémek alapanyagaként, és külön öröm, hogy E-vitamin-tartalma is jó hatású a bőrre.
Tessék megfigyelni a jól kozmetikázott hölgyeket! Mintha élnének.
És mivel kezelték a világhírű torinoi leplet? Természetesen, dióolajjal, a 16. században.
A 19. században a francia templomokban a dióolaj volt a szentelt olaj.
A dióolajat jelentős vitamintartalma miatt is hajsamponok gyártására is használják, és szappan-alapanyag is. (Lust: A növények könyve, Uphof: A gazdasági növények lexikona)
A dióolajból száradó olaj készíthető, művészi festékek oldószereként használatos. Hidegben nem sűrűsödik be, ezért festők számára jól használható. Aranyos árnyalatokhoz, finom színekhez különösen. A festészetben használatos mázakhoz, lakkokhoz kiváló. A dióolajnak az olajfestészeti technikában játszott szerepéről később részletesebben lesz szó.
De nemcsak festészet van a világon, van egyéb művészet is, például a zene, konkrétan a hegedülés.
Gondolkodott-e már azon tisztelt zeneszerető Kollégám, mi olyan szép a hegedűmuzsikában? Igaza van, maga a hegedű. Mert dióolajjal van kezelve. A kezelés menete képekben:
Szép a gitár hangja is. Ahhoz, hogy tökéletesen szóljon, gitárfelújításkor a legfinomabb polírozást, az úgynevezett francia polírozást kell alkalmazni. Dióolajjal. Előbb alaposan előkészítjük a felületet, simára csiszoljuk a régi festéket, majd denaturált szeszben oldott sellakkal (benne egy csepp természetes gumival) dörzsöljük át, és most jön a lényeg, néhány csepp dióolajjal töröljük át. Ahogy a képek mutatják:
Ha a zene magasságából visszaértünk a földre, jól esik leülni. Például egy dióolajjal kezelt padra:
Dióolajjal fatárgyak kezelhetők, konzerválhatók, sőt, bútorok polírozására is használták. Faáruk dióolajos kezelése:
A német faipar manapság is használja a dióolajat, faanyagok telítésére.
Franciaországban régebben dióolaj-lámpásokat is használtak, a lámpában elsősorban, de nemcsak a megfeketedett, megavasodott olajat égették el. Hosszú évszázadokon át, gyakorlatilag az egész középkorban dióolaj-lámpákkal világítottak Franciaországnak azokon a vidékein, ahova a déli olivaolaj nem jutott el. A dióolaj-lámpa fénye mintegy 700 éven át világította Franciaországot.
A francia parasztok a dióolaj utolsó cseppjét se öntötték ki, akármennyire is avas volt, a háziállatok takarmányába öntötték.
Manapság kik foglalkoznak a dióolaj gyártásával, eladásával?
Magyarországon TARPA védjegy alatt folyik dióolaj előállítás, különböző felvásárolt diókból. Úgy tudom, a cég nem helyben, hanem Borsod megyében sajtoltatja ki az olajat. Elsősorban német exportra dolgozik. A tarpai dió olaja:
Párizsban székel az Allicante nevű étolaj-cég. Más növényi olajokat is gyárt, a dióolajat mintegy dupla áron kínálja, mint az olivaolajat.
A hagyományos, kisüzemi olajütőket a franciák olajmalmoknak nevezik. Az elnevezés a dióbelet aprító szerkezet hagyományos meghajtásából ered, ami gyakorlatilag megegyezik egy vízimalom meghajtásával. Ilyen hagyományos olajkészítő üzem ma már csak ha egy tucatnyi működik Franciaországban jelenleg is. Hála a francia hagyományőrzőknek, többségük elég jól dokumentált és propagált, és azt hiszem, mindegyik látogatható is.
Tisztelt Kollégám, ha Franciaországban jár, nézzen már meg egyet!
Vercors vidékén, az Isére völgyében működik Denis Faure olajütője, Chatte községben. Az olajütő öt generáción át a Jay család birtokában volt, azóta folyamatosan foglalkoznak dióolaj-előállítással. Hidraulikus présüket 1890-ben állították üzembe, és 1939-ben hagytak fel a malomkő állati erővel végzett meghajtásával. A helyszínen szívesen megmutatják a dióolaj-készítés fáziasit. A gazda magyarokkal az 56-os forradalomról beszélget szívesen. A Chatte-i olajmalom képei, rákattintva jobban megnézhetők:
ChatteChatteChatte
ChatteChatteChatteChatteChatte
Clermont-ban Limagne-ban működik ma is egy olajütő, amely az 1700-as évek óta dolgozik. Akkoriban nagy kultusza volt a diótermelésnek azon a vidéken, de a 19. és főleg a 20. században a termelés erősen lecsökkent. Évente mégis tartanak bemutatót a limagne-i olajütőben, általában november 20-december 20 között, és egy kiállítás is megtekinthető ennek a jellegzetes munkakultúrának az emlékeiből.
A délnyugat-francia (occitán) diótermelő vidéken Montignac-ban működik egy olajmalom:
MontignacMontignac
És ugyanott Neuvic-ben is:
NeuvicNeuvicNeuvicNeuvicNeuvicNeuvicNeuvicNeuvic
Vouthon-ban is van egy malomtulajdonos, M. Guimard. Csak kis mennyiségeket présel egyszerre, legfeljebb 35 kg-ot. Berendezésén annyit modernizált, hogy a karos prést hidraulikusra cserélte. A diósgazdáknak már nem kézi erővel kell a prés karját forgatni, hanem maguk indíthatják be a hidraulikát. Guimard úr az első préselés után visszamaradt pogácsát másodszor is kipréseli, régebbi berendezésén, miután erősebben felmelegítette, mint az első, néhány fokos melegítéskor. A második préselés eredménye sötétsárga, kevésbé illatos dióolaj.
Sarlat-ban Moulin de la Tour néven működik egy dióolaj-üzem. Olaját olajfestményekhez is használják alapanyagként.
A dióolaj gyártása egy elzászi olajmalomban:
DiótörésA dió válogatásaA diómalom bejárata
ElzászElzászElzászElzász
A Saint-Martial-ban működő olajmalom néhány képe:
Saint-MartialSaint-MartialSaint-MartialSaint-Martial
Saint-Martin-de-Queyrieres mellett, Prelles-ben is látható egy működő olajütő, amelyet 1779-ben alapítottak.
Crevans-ban pedig Denis és Laurence Jeaumot foglalkozik jelenleg is dióolaj készítéssel. Köszönet nekik, hogy a dióolaj születéséről a következő 12 képet közzétették.
CrevansCrevansCrevansCrevansCrevansCrevansCrevansCrevansCrevansCrevans
CrevansCrevans
A francia dióolajat az óceánon túlra, az Egyesült Államokba is exportálják, ahol nagyra értékelik zamatát, illatát. A francia dióolajgyártási módszereket tanulmányozva alapították meg Amerikában 1999-ben az R. Genou céget, amely kaliforniai diót dolgoz fel dióolajjá. A technológiát francia alapokon állították össze Kevin Sullivan és Ron Ginochio. Jelenleg már évi 150 ládányit gyártanak.
Az R Genou cég olaja:
Németországban Brigitte Hättig rendelkezik olajütővel, Oberkirch-ben. A dióbelet hagyományos malomkővel aprítja, majd - mint mondja - kíméletesen préseli. Nyolcféle növényből sajtol olajat, ezek közül a dióolajat parasztsaláták elkészítéséhez ajánlja.
Ugyancsak nyolcféle növényi olajat állít elő a Riegler-Nurscher olajütő is Németországban, állításuk szerint mindet bio-minőségben.
Itthon nincs dióolaj-gyártó cég, dióolajat se kapni.
Nem így a világ túlsó végén, Ausztráliában. A Wellwood cég - erősen gyanítható magyar gyökerekkel - nemcsak diót termeszt, hanem azt fel is dolgozza dióolajjá. Modern présgéppel dolgoznak, a palackozást is helyben végzik:
WellwoodWellwood
Európában a kis dióolaj-üzemek ma már inkább csak a múlt emlékei, muzeális értékük nagyobb ipari értéküknél. Egy svájci diómalom maradványai következnek.
A meghajtó lapátkerék, fatengelyes őrlő, a dió sajtolása. De a legtöbb hajdani diómalomból mára már jó, ha ennyi is maradt:
MaradványMaradványMaradványMaradvány
A dióolajgyártás jövője
Tisztelt dióolajat szerető Kollégám, annyi múltbatekintés után térjünk vissza korunkba, és nézzük meg, manapság milyen lehetőség van a dióolaj gyártására.
Hátha kedvet kapunk dióolajgyártó kisüzemet létesíteni. Mert kereslet, az van a dióolajra. És nézzük meg a hazai élelmiszerboltokat, legyenek azok bármilyen szuper vagy hiper marketek is, fogadom, tisztelt Kollégám egyikben se fog kapni dióolajat.
Igény van rá, kínálat nincs.
Nos, technikailag kétféle lehetőségünk is van. Egyszerűbb a mellékelt képen bemutatott, svájci fejlesztésű nagynyomású présgép, ami valóban kisüzeminek tűnik.
Működési elve, egyben zsenialitása az, hogy a diót egészben dolgozza fel, nem kell kézzel vagy géppel törni, és mindenképpen kézzel válogatni. A nagy nyomás kisajtolja a dióolajat, ami alul gyűlik össze, elől pedig mint egy bármilyen darálóból, kihull a héjjal vegyes kipréselt dióbél.
Előnye továbbá, hogy a sajtoláshoz nem kell hevíteni a dióbelet, hidegen sajtolt olajat kapunk, ami egészségesebb.
Hátránya viszont, hogy igen tiszta és válogatottan egészséges diót használhatunk csak fel, tehát mosás, szárítás, előválogatás mindenképpen szükséges.
Minőségi olajat kapunk.
Hogy mennyit? Számoljunk biztonsággal. Mondjuk, 40 % dióbél van a héjas dióban. A dióbél 50-70 %-a olaj, de számoljunk csak 40 %-os kihozatallal, mert préseléskor a héj is felvesz valamennyit. Tehát a héjas dió 16 %-a lesz a kész olaj. De kiindulhatunk a dióbélből is mint nyersanyagból.
Tisztelt leendő dióolajgyáros kollégám, van még egy módszer az olajgyártásra. Ez a liofilizálás, vagyis a vákuumos elpárologtatás. Ez egy magas szintű technika. Egerben működik egy ilyen üzem, de technológiáját még nem ismerem. Talán a Képeskönyv egy évvel későbbi kiadásában arról is beszámolhatok.
Ez a módszer viszont dióbelet igényel, ennél a törés, válogatás nem spórolható meg.
---------------------------------------------- Fel------------------------------------- Tovább

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND