Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Törökszentmiklós
Törökszentmiklós : Törökszentmiklós vár története

Törökszentmiklós vár története

Szatmári Tamás  2009.12.17. 21:14


 

Megközelítése:
A Nagyalföld középső vidékén, a Tisza folyótól keleti irányban terül el Törökszentmiklós városa. Forgalmas út mentén fekszik, mivel itt vezet át a Debrecent Szolnokkal összekötő 4-es számú főútvonal. Egykoron sok történelmi vihart látott palánkvára a Belvárosban emelkedő római katolikus plébániatemplom környékét foglalta el. Napjainkra a földfelszín felett nyoma sem látszik, cölöpfal erődítésének maradványait csak régészeti kutatással lehetne pontosítani.

Leírása:
Az egykori erődítményt már évszázadokkal ezelőtt eltüntette a történelem vihara, így elképzeléséhez jelenleg csak a korabeli feljegyzések megfakult szövegei által tudunk információkat gyűjteni. Ezt egészíthetjük ki a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei által 1982-ben végzett kisméretű feltárás során megismertekkel. Ez a terület a középkor során a Kis-Tinóka és a Nagy Morotva nevű vízfolyások által elárasztott partszakasz déli oldala, egy alacsonyabb domb volt. Az állandó jellegű emberi megtelepedésre alkalmas helyen már a török hódoltság előtt is feltételezhetően létezett egy erődített földesúri szállás. Ezt a megszálló török csapatok a környékről fegyveres erővel összeterelt lakossággal egy jelentősebb méretű palánkvárrá bővítették ki. A „magyar módra” készített erődítmény részleteire a szakemberek kutató ásói bukkantak rá a templom kertjében. Napfényre kerültek a kétméterenként levert vaskos cölöpök maradványai, közeiket döngölt agyaggal és vaskos habarcsrétegbe ágyazott téglával töltötték ki rétegenként. Megkutatták a vizesárok rövidebb szakaszát is, amely a támadók dolgát megnehezítő vizet a közeli Kis-Tinókából kapta. Az egykori várudvaron négy darab, hódoltság korabeli, tapasztott falú gabonatároló verem került elő, a török megszállókra utaló használati tárgyakkal. Az egyházi épülettől nyugatra megfigyelték, hogy a vár pusztulása után 120 centiméter vastag építési törmeléket terítettek el egykoron. Egy 1595-ös feljegyzés szerint az oszmán harcosok bázisát kettős mély árok és kettős sövény oltalmazta, míg belső udvarán a mohamedán mecset mellett karcsú minaret tört az égbolt felé. A szabálytalan hatszögletű palánkvár sarkait kerek és szögletes ágyúbástyák védelmezték. Valószínűleg a muzulmán és délszláv lakosság által benépesített várost is palánkfallal kerítették, ennek árokmaradványai az 1940-es években még látszódtak.

Története:
A XVI. század első felében már létezett egy földesúri birtokközpont szerepét betöltő kisebb erődítmény a mocsaras folyóvizektől jól oltalmazott alacsonyabb domb tetején. Erre utal egy Habsburg Ferdinánd király által kiadott oklevél, amiben vitézi cselekedeteiért Zay Ferencnek, Liszty Jánosnak és Viczmándy Mátyásnak adományozta oda más birtokok mellett Balaszentmiklós castellumát is. Ezt felhasználva a közeli Szolnok várának ostromára felsorakozott török csapatok kialakították a fa-föld szerkezetű palánkvár formáját. Az első, napjainkig fennmaradt írásos adat az 1561-es zsoldlista. Ekkoriban 85 gyalogos, 101 lovas és 51 martalóc, összesen 237 fegyveres strázsált a falain. Feladatuk közé tartozott a környékbeli lakosság adóztatásán kívül a távolabbi keresztény vidékek megfélemlítése, minél nagyobb fokú megsarcolása. A korszak mély vallásos fanatizmusára utalnak az 1570-ben történt véres események. Karácsony György nevű nagybányai oláh ember, akit az arcán végighúzódó hatalmas forradás miatt „fekete embernek” hívták, nagyszámú keresztény hívet maga köré gyűjtve, feltüzelte őket anabaptista tanaival. Megígérte nekik, ha a török végvár ellen vonulnak, fanfárjainak hangjára leomlanak annak falai, mint a bibliai Jerikóé. Természetesen a csoda nem következett be, ellenben a török helyőrség ágyúi, majd a kitörő katonaság fegyverei által hatalmas pusztítás érte a védtelen népet. Később azonban már nem ilyen bátran cselekedtek a megszállók. 1595-ben Habsburg Mátyás főherceg zsoldosseregének közeledtére ugyanis a törökök a sokkal biztosabb oltalmat kínáló Szolnokra menekültek el. A támadók felgyújtották várfalait, lerombolták az oszmánok vallási épületét, sőt még az árkait is betömették. Zsákmányul ejtették az ott hagyott 9 kisebb kaliberű löveget és nehéz szakállas puskát, majd dolguk végeztével elvonultak. Egyes források szerint a törökök csak sokkal később állították helyre a védőműveit, amire 1659-ben II. Rákóczi György erdélyi fejedelem katonasága vetett ismét tüzes kakast. Ekkor még valamennyire kijavították. A korabeli török defter {adóösszeírás} szerint Külső- Szolnok, Békés, Bihar, Szabolcs és Szatmár vármegyékből 33 jobbágyfalu tartozott ellátni élelmiszerekkel és használati tárgyakkal a fényességes padisah várát őrző harcosokat. Végső pusztulását a Szolnok ellen vonuló Heisler és Mercy császári generálisok katonasága okozta, akik a védőseregtől gazdátlanul hagyott oszmán bázist felégették. Katonai szerepe nem lévén, többé már nem állították helyre, maradványait a helybeli lakosság széthordta, helyén pedig plébániatemplomot emeltek.

Irodalom:
Studia Agriensia 5 {1985} Sugár István: A török végvárrendszer --------------- 261. – 268. old.
Kiss Gábor: Várak, várkastélyok, várhelyek Magyarországon {1984}---------- 403.-- 405. old.
Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében {2001}------------------ 702. ábra
Szalai Béla: Magyar várak, városok, falvak metszeteken {2006}

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND