Menü
 
Baranta Piac

Friss Méz kapható T.miklóson B.Mihály 06-702/350-251

Selyemfű méz 1kg 1.700,-Ft

Friss tej kapható 130,-Ft a Székács Szakközép Iskola Tanboltjában

 

 

 

 

 

 
Cíkkek
 
Naptár
2018. Március
HKSCPSV
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Íj és nyílkészítők
 
Törökszentmiklós
Törökszentmiklós : Törökszentmiklós vár története

Törökszentmiklós vár története

Szatmári Tamás  2009.12.17. 21:14


 

Megközelítése:
A Nagyalföld középső vidékén, a Tisza folyótól keleti irányban terül el Törökszentmiklós városa. Forgalmas út mentén fekszik, mivel itt vezet át a Debrecent Szolnokkal összekötő 4-es számú főútvonal. Egykoron sok történelmi vihart látott palánkvára a Belvárosban emelkedő római katolikus plébániatemplom környékét foglalta el. Napjainkra a földfelszín felett nyoma sem látszik, cölöpfal erődítésének maradványait csak régészeti kutatással lehetne pontosítani.

Leírása:
Az egykori erődítményt már évszázadokkal ezelőtt eltüntette a történelem vihara, így elképzeléséhez jelenleg csak a korabeli feljegyzések megfakult szövegei által tudunk információkat gyűjteni. Ezt egészíthetjük ki a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei által 1982-ben végzett kisméretű feltárás során megismertekkel. Ez a terület a középkor során a Kis-Tinóka és a Nagy Morotva nevű vízfolyások által elárasztott partszakasz déli oldala, egy alacsonyabb domb volt. Az állandó jellegű emberi megtelepedésre alkalmas helyen már a török hódoltság előtt is feltételezhetően létezett egy erődített földesúri szállás. Ezt a megszálló török csapatok a környékről fegyveres erővel összeterelt lakossággal egy jelentősebb méretű palánkvárrá bővítették ki. A „magyar módra” készített erődítmény részleteire a szakemberek kutató ásói bukkantak rá a templom kertjében. Napfényre kerültek a kétméterenként levert vaskos cölöpök maradványai, közeiket döngölt agyaggal és vaskos habarcsrétegbe ágyazott téglával töltötték ki rétegenként. Megkutatták a vizesárok rövidebb szakaszát is, amely a támadók dolgát megnehezítő vizet a közeli Kis-Tinókából kapta. Az egykori várudvaron négy darab, hódoltság korabeli, tapasztott falú gabonatároló verem került elő, a török megszállókra utaló használati tárgyakkal. Az egyházi épülettől nyugatra megfigyelték, hogy a vár pusztulása után 120 centiméter vastag építési törmeléket terítettek el egykoron. Egy 1595-ös feljegyzés szerint az oszmán harcosok bázisát kettős mély árok és kettős sövény oltalmazta, míg belső udvarán a mohamedán mecset mellett karcsú minaret tört az égbolt felé. A szabálytalan hatszögletű palánkvár sarkait kerek és szögletes ágyúbástyák védelmezték. Valószínűleg a muzulmán és délszláv lakosság által benépesített várost is palánkfallal kerítették, ennek árokmaradványai az 1940-es években még látszódtak.

Története:
A XVI. század első felében már létezett egy földesúri birtokközpont szerepét betöltő kisebb erődítmény a mocsaras folyóvizektől jól oltalmazott alacsonyabb domb tetején. Erre utal egy Habsburg Ferdinánd király által kiadott oklevél, amiben vitézi cselekedeteiért Zay Ferencnek, Liszty Jánosnak és Viczmándy Mátyásnak adományozta oda más birtokok mellett Balaszentmiklós castellumát is. Ezt felhasználva a közeli Szolnok várának ostromára felsorakozott török csapatok kialakították a fa-föld szerkezetű palánkvár formáját. Az első, napjainkig fennmaradt írásos adat az 1561-es zsoldlista. Ekkoriban 85 gyalogos, 101 lovas és 51 martalóc, összesen 237 fegyveres strázsált a falain. Feladatuk közé tartozott a környékbeli lakosság adóztatásán kívül a távolabbi keresztény vidékek megfélemlítése, minél nagyobb fokú megsarcolása. A korszak mély vallásos fanatizmusára utalnak az 1570-ben történt véres események. Karácsony György nevű nagybányai oláh ember, akit az arcán végighúzódó hatalmas forradás miatt „fekete embernek” hívták, nagyszámú keresztény hívet maga köré gyűjtve, feltüzelte őket anabaptista tanaival. Megígérte nekik, ha a török végvár ellen vonulnak, fanfárjainak hangjára leomlanak annak falai, mint a bibliai Jerikóé. Természetesen a csoda nem következett be, ellenben a török helyőrség ágyúi, majd a kitörő katonaság fegyverei által hatalmas pusztítás érte a védtelen népet. Később azonban már nem ilyen bátran cselekedtek a megszállók. 1595-ben Habsburg Mátyás főherceg zsoldosseregének közeledtére ugyanis a törökök a sokkal biztosabb oltalmat kínáló Szolnokra menekültek el. A támadók felgyújtották várfalait, lerombolták az oszmánok vallási épületét, sőt még az árkait is betömették. Zsákmányul ejtették az ott hagyott 9 kisebb kaliberű löveget és nehéz szakállas puskát, majd dolguk végeztével elvonultak. Egyes források szerint a törökök csak sokkal később állították helyre a védőműveit, amire 1659-ben II. Rákóczi György erdélyi fejedelem katonasága vetett ismét tüzes kakast. Ekkor még valamennyire kijavították. A korabeli török defter {adóösszeírás} szerint Külső- Szolnok, Békés, Bihar, Szabolcs és Szatmár vármegyékből 33 jobbágyfalu tartozott ellátni élelmiszerekkel és használati tárgyakkal a fényességes padisah várát őrző harcosokat. Végső pusztulását a Szolnok ellen vonuló Heisler és Mercy császári generálisok katonasága okozta, akik a védőseregtől gazdátlanul hagyott oszmán bázist felégették. Katonai szerepe nem lévén, többé már nem állították helyre, maradványait a helybeli lakosság széthordta, helyén pedig plébániatemplomot emeltek.

Irodalom:
Studia Agriensia 5 {1985} Sugár István: A török végvárrendszer --------------- 261. – 268. old.
Kiss Gábor: Várak, várkastélyok, várhelyek Magyarországon {1984}---------- 403.-- 405. old.
Kőnig Frigyes: Várak és erődítmények a Kárpát-medencében {2001}------------------ 702. ábra
Szalai Béla: Magyar várak, városok, falvak metszeteken {2006}

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Látogatók
Indulás: 2008-11-06
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
LEMANGURIA

 

 
KURULTAJ

kurultajlogo1a5e6c.png

 
Magyarok Szövetsége

magyarokszvetsge75d7b.jpg

 
Jász-Kun Szala

Szalaef42b54444.jpg

 
számok
free counters
 

Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!